четвер, 11 жовтня 2012 14:27

"Треба жорсткіше говорити з РФ, бо інакше нас змусять вступати туди, куди нам не треба" - ескперт

"Треба жорсткіше говорити з РФ, бо інакше нас змусять вступати туди, куди нам не треба" - ескперт
Віталій Бала: Азаров намагається показати РФ, що з нами говорити з позиції сили не треба. Фото: ukr.obozrevatel.com

У "газовому" питанні Україні треба захищати свої інтереси, бо Росії втрачати такого партнера не вигідно.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Віталій Бала, коментуючи заяву прем'єра Миколи Азарова щодо того, що Росія ризикує втратити Україну, як свого найбільшого покупця газу.

"Будь-які дії у газовому питання тим чи іншим чином пов'язані з політикою. І не дарма Путін заявляв, щоб ми вступали до Митного союзу — це теж певною мірою шантаж та політичний ультиматум. У цьому контексті, як би хто не відносився до Азарова, ця заява і таки позиції — це реальне відстоювання інтересів України. Якщо ми не будемо себе поводити жорстко і відстоювати свої національні інтереси, то рано чи пізно нас змусять на певних умовах вступати туди, куди нам вступати не треба", - наголосив експерт.

Він наголосив, що в цьому контексті заяву Азарова варто розцінювати як позитивний момент.

"Протягом тривалого часу ми вели перемовини, консультації, ми підписали Харківські угоди. Тобто, було все зроблено для того, щоби нам пішли на зустріч. Але нам на зустріч не йдуть. Враховуючи те, що Микола Янович в курсі ситуації і бере участь у перемовинах з РФ щодо вирішення цього питання, то для такої заяви в нього були підстави", - підкреслив Бала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Митному союзі Україна перетвориться на імпортера російської електроенергії - експерт

Політолог наголосив, що погрозами зі сторони України такі заяви назвати важко, адже тут мова більше іде про інтереси країни.

"Безумовно, це змушуватиме нас приймати рішення щодо зменшення закупівлі газу. Ми також маємо розуміти, що Україна зараз найбільше закуповує газу в РФ і, за великим рахунком, такі дії Москви не вигідні їй самій. Тому оскільки пішов вже такий обмін заявами, рано чи пізно сторони спільно сядуть за стіл перемовин і будуть домовлятися", - переконаний експерт.

Бала додав: "Слова Азарова є проявом того, що влада в цій чи іншій манері намагається заявити, що з нами говорити з позиції сили чи з позиції ультиматумів не потрібно".

Нагадаємо, раніше прем'єр заявив: "Ми у своїх переговорах з російськими партнерами говоримо їм прямо: подумайте, ви зараз отримуєте тимчасову вигоду від тої зрадницької угоди, яку було підписано (в 2009 році). Але це тимчасова вигода, тому що ви втрачаєте найбільшого покупця вашого газу. Рано чи пізно настане момент, коли ми взагалі у вас нічого купувати не будемо за такою ціною".

Зараз ви читаєте новину «"Треба жорсткіше говорити з РФ, бо інакше нас змусять вступати туди, куди нам не треба" - ескперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути