середа, 27 червня 2012 17:14

Влада не зможе домовитися з Росією про газ, бо інтереси не співпадають - експерт

Влада не зможе домовитися з Росією про газ, бо інтереси не співпадають - експерт
Віктор Чумак: Україна не піде на поступки, бо в цьому немає сенсу. Фото: uipp.org.ua

Україна не зможе домовитися з Росією за газ, бо інтереси в обох сторін не співпадають.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Віктор Чумак.

Говорячи про зустріч прем'єра РФ Дмитра Медвєдєва з українським керівництвом, експерт зазначив, що важливо, яких саме домовленостей буде досягнуто.

"Напевно будуть підписані якісь документи. Треба подивитися, чи дійдуть до згоди, чи будуть підписані в усіх сферах: в енергетичній промисловості, машинобудуванні і т.д", - підкреслив він.

Чумак наголосив: "Треба дочекатися завершення цих переговорів і подивитися на скільки сторони стали здатні до домовленостей зі зміною влади в Росії. Я думаю, що Росія навряд чи полегшить для України умови для підписання домовленостей економічного характеру, які б давали Україні певні преференції. Навіть угоди, які дають якісь взаємні вигоди, все рівно можуть використовуватися із політичних міркувань".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Навряд чи Бойко домовився з "Газпромом" - джерело

"Комісія з економічного співробітництва давно працює, головне, щоб були якісь результати цієї комісії", - наголосив він.

Водночас політолог переконаний, що за газ Україна і Росія ніколи не домовляться, бо інтереси сторін не співпадають.

"Інтереси Росії — це максимальний прибуток при максимальному контролі за ГТС, інтереси України — це мінімальні втрати при повному суверенітеті власної ГТС. Ці інтереси абсолютно протилежні і вони ніяк не можуть співпасти, тому домовитися неможливо", - наголосив Чумак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не та зустріч, на якій будуть домовлятись про конкретний результат" - політолог про приїзд Медведєва

Відповідаючи на запитання, на які поступки може піти Україна задля знижки на газ, експерт зазначив: "А який сенс іти на якісь поступки просто так? Що від цього виграє Україна на сьогоднішній день? Українське керівництво обрало дуже правильну тактику — скорочувати закупівлю газу. Це тактика, яка приноситиме якраз цю вигоду. На обсязі газу можна зекономити ці самі гроші, що можна зекономити на різниці в ціні".

Чумак додав: "Можна зекономити навіть більше, якщо ще скорочувати обсяг і робити його саме таким, який потрібен Україні. Росіяни не можуть нічого зробити, бо якщо вони звернуться до суду, навряд чи вони зможуть цей суд виграти. Тому що абсолютно неконкурентна ціна, яку вони пропонують. Вже 10 компаній виторгували абсолютно іншу ціну по договорам. І тому навряд чи є можливість в Стокгольмі отримати якусь іншу позицію".

Зараз ви читаєте новину «Влада не зможе домовитися з Росією про газ, бо інтереси не співпадають - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути