середа, 07 червня 2017 12:02

Влада 16 років вигадує механізм позбавлення селян і фермерів землі - Корнацький

Влада 16 років вигадує механізм позбавлення селян і фермерів землі - Корнацький
Народний депутат Аркадій Корнацький: "Мораторій впровадили для двох речей: розробити спосіб, як забрати землю і весь цей час постійно заробляти"

Представники влади запровадили мораторій на землю для того, щоб придумати механізм видурення наділів у селян. А поки його вигадують – "заробляти".

Про це Gazeta.ua заявив народний депутат Аркадій Корнацький, автор законопроекту №5535-1 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

"Земля нічим не відрізняється від заводів чи фабрик. Це – об'єкт захоплення, або рейдерства, - каже народний депутат. - Український народ знає, як у 1990-х провели приватизацію об'єктів промисловості. Людям видали сертифікати на право власності на частку у знову ж таки державному майні, хоч насправді воно було народне. Потім ці ваучери скупили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мільйони гектарів української землі вже на ринку - Корнацький

Людина жодним чином не могла виділити в натурі частку якогось великого металургійного підприємства. Хіба що взяти кусок брухту. Все скупили швидко за невеликі гроші. Із землею складніше. Її розпаювали. А як прибрати її до рук провладного олігархату – спосіб знайти непросто. Бо, по-перше, селянин – специфічний громадянин. Знає, що таке власність на ментальному рівні. Селянин – невеликий, дрібний, але власник. У нього так просто забрати його власність неможливо.

На середину 1990-х в українського політикуму не було розуміння, яким чином заволодіти селянськими землями. Тому впровадили мораторій, щоб підготуватися. За 16 років так нічого і не придумали. Бо ми знаємо, які були пропозиції майже щороку з впровадження обігу земель сільськогосподарського призначення, зі скасування так званого мораторію. Жоден закон не передбачав механізму реального захисту селянина від несправедливого обезземелення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторію на землю в Україні не існує

Мораторій впровадили для двох речей: розробити спосіб, як забрати землю і весь цей час постійно заробляти. При чому не тільки на оренді, але й через корупційні схеми. Бо на земельно-правових стосунках чиновницька мафія заробляє у дуже багато способів. Це зокрема, питання землеустрою. Практично всі земвлевпорядні організації належать чиновникам. Місцевим або державним. Насправді це одна велика монополія, яка встановлює на свої послуги такі ціни, які хоче. Є парадоксальна ситуація: селянин похилого віку хоче продати свій шматок землі у селі. Ту землю, яка не підпадає на мораторій. Щоб оформити право власності, необхідні документи, йому потрібні заплатити кошти, які у кілька разів вищі за ринкову вартість його землі".

Подробиці читайте тут: Земельна реформа: смерть чи воскресіння?

Зараз ви читаєте новину «Влада 16 років вигадує механізм позбавлення селян і фермерів землі - Корнацький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути