вівторок, 26 травня 2020 12:51

Виклик Порошенка в ДБР незаконний, він не давав згоди на допит за іншою адресою - адвокат

Виклик Порошенка в ДБР незаконний, він не давав згоди на допит за іншою адресою - адвокат
Адвокат Ігор Головань: "Де-юре Порошенко - свідок, а де-факто його вже публічно оголосили обвинуваченим". фото: LegalHub.online

П'ятий президент України, народний депутат Петро Порошенко не давав згоди прийти на допит в Держбюро розслідувань за іншою адресою в якості свідка у справі про незаконне переміщення культурних цінностей, відповідно, сам виклик на слідчі дії є незаконним, зазначає адвокат Порошенко Ігор Головань.

"Порядок здійснення виклику в кримінальному провадженні врегульовано статтею 135 КПК України... особа викликається до слідчого шляхом вручення повістки. Потурати порушенням закону ми не будемо. Це перше. По-друге, влада вже не приховує, відверто заявляючи про свій намір за всяку ціну "нейтралізувати" головного політичного опонента властивому "русскому миру" шляхом репресій", - написав Головань у своєму блозі на "Українській правді".

На переконання адвоката, слідчі ДБР всіляко "намагаються знайти щось протиправне в діяльності Петра Порошенка тих часів, коли майбутній президент Порошенко купував картини видатних майстрів".

"Спроби допитати Петра Порошенка в якості свідка у провадженні, очевидно направленому проти нього, є грубим порушенням конституційного принципу верховенства права. Де-юре Порошенко - свідок, а де-факто його вже публічно оголосили обвинуваченим. Є що пред'явити - нехай пред'являють, а задовольняти незаконні виклики невідомо куди з метою порадувати президента Зеленського і його російських партнерів ми не маємо ніякого бажання", - заявив адвокат.

Він пояснив, що на відео з викликом на допит вказана адреса слідчих дій вул. Петлюри, 15, в той час як слідчий відділ ДБР знаходиться на вул. Панаса Мирного, 28.

"Відповідно до статті 224 КПК України проводити допит в іншому місці, не місці проведення досудового розслідування, допускається тільки за погодженням з особою, яку мають намір допитати. Петро Порошенко такого узгодження не надавав", - зазначив Головань.

Як повідомлялося, ДБР викликало Порошенка 26 травня на допит в якості свідка у справі про незаконне переміщення культурних цінностей через державний кордон.

"Повідомляємо Порошенка про необхідність з'явитися до Державного бюро розслідувань 11:00 26 травня 2020 р. на допит в якості свідка... Вас викликали.. в кримінальному провадженні... в якому досліджуються обставини переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю колекції культурних цінностей, яка складається з 43 картин всесвітньо відомих художників", - ідеться в повідомленні.

Як відомо, ДБР здійснює досудове розслідування в низці кримінальних проваджень, в яких Порошенко є свідком.

Зараз ви читаєте новину «Виклик Порошенка в ДБР незаконний, він не давав згоди на допит за іншою адресою - адвокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути