понеділок, 15 травня 2017 09:00

Верховна Рада пройшла екватор: чи буде перезавантаження

15 травня - екватор роботи Верховної Ради. Парламент пропрацював 900 днів. Свої повноваження має припинити 2019 року.

Чи ефективно попрацювали депутати за цей час і чи можливі дострокові вибори, Gazeta.ua запитала в експертів і політикуму.

Автор: unian.net
  Ігор Луценко: "У Верховній Раді є відвертий криміналітет”
Ігор Луценко: "У Верховній Раді є відвертий криміналітет”

Ігор Луценко, народний депутат:

"Якщо влада чи її окрема частина, наприклад "Блок Петра Порошенка", побачить вигоду, то намагатиметься обнулити "Народний фронт" без втрат для себе. Інакше сьогодні немає можливості перезавантажити парламент. В опозиції на це сил не вистачає.

Підготовка до виборів йде завжди, на будь-яку весну й осінь.

Парламент має йти на дострокові вибори, бо країна надто швидко змінюється. Вибори потрібно проводити кожні 2 роки. Щоб депутати були чутливими до суспільних настроїв. Якомога швидше - восени.

Верховна Рада має прийняти закон про імпічмент і тимчасові слідчі комісії, змінити кадри в ЦВК, змінити закон про вибори - усунути мажоритарку, зробити суто пропорційну систему з відкритими списками. Це програма мінімум.

Нинішній парламент провів "санітарний кордон" між собою і Майданом. Через революційні події туди потрапили одиниці. Він не ефективний через загальний тренд на зменшення ролі парламенту в державі. Верховна Рада початку 1990-х - це зовсім одне, а теперішня - інше.

Сьогодні великі гравці, власники телеканалів і адмінресурсу все більше контролюють український парламентаризм.

Нинішній склад депутатів у чомусь не поступається попередньому за Януковича. У Верховній Раді є відвертий криміналітет".

Автор: ukrinform.ua
  Віктор Небоженко: “Немає навіть більшості”
Віктор Небоженко: “Немає навіть більшості”

Віктор Небоженко, політолог:

"Усе залежить від конфліктів в оточенні Порошенка, між різними політичними силами. Не від плідності роботи парламенту, яка вкрай низька, або від бажання самої Верховної Ради. Однак, більше свого терміну депутати не пропрацюють.

Постане питання: або президент призначить президентські вибори раніше, ніж парламентські. Це дозволить йому відформатувати Верховну Раду так, як він вважає за потрібне. Або парламент йде раніше в результаті внутрішнього конфлікту. Тоді Порошенкові буде нелегко. Тому що новий парламент не рахуватиметься з ним. Він буде "молодий", а президент "старий". Мовляв, нас обрали на 5 років, а у тебе через рік закінчується термін. Тому проблеми президентської кампанії це твої, а не наші.

У парламенту не було завдання працювати ефективно. Верховна Рада віддала всю повноту влади президентові буквально через кілька місяців. Немає навіть необхідності в парламентській більшості. Це один з найгірших парламентів за всю історію України".

Автор: video.detector.media
  Сергій Гайдай: “Ситуація залежить від президента”
Сергій Гайдай: “Ситуація залежить від президента”

Сергій Гайдай, політтехнолог:

"Знаходимося у перманентній політичній кризі. Єдиний цивілізований і ефективний шлях її подолати - менші періоди між виборами. Чим більше виборів, тим краще оздоровлюється політична ситуація.

Політичні еліти треба змінювати. Якщо вибори відбуваються не часто, ця зміна триває довго або через соціальні вибухи. Тому дочасні вибори країні потрібні.

Ситуація залежить від президента. За законом він може закінчити повноваження Верховної Ради.

Або у парламенті знайдеться здорова більшість, яка ухвалить рішення вийти на вибори.

Найменш вірогідний шлях - вимоги самих виборців, які можуть вийти на протест. Але тоді вимагатимуть не тільки зміни парламенту, але й президента.

Також було би добре, аби нардепів забороняли обирати понад два рази, всіх, хто не пройшов перевірку електронних декларацій або пов'язаний з великими промисловими активами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Складайте мандати - йдіть у бізнес" - Парубій присоромив депутатів

Верховній Раді довіряють 5,3% українців, не довіряють 82,1%. Про це свідчать дані опитування КМІС, проведеного в грудні 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада пройшла екватор: чи буде перезавантаження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути