понеділок, 25 червня 2018 10:16

Угорщина готова розблокувати комісію Україна-НАТО - назвали умови

Угорщина готова розблокувати комісію Україна-НАТО - назвали умови
Засідання комісії мають проходити не рідше 2 разів на рік на рівні глав держав та урядів, міністрів закордонних справ та оборони, а також послів. Фото: nato.int

Угорщина готова розблокувати засідання комісії Україна-НАТО, якщо Верховна Рада внесе поправки до закону про освіту.

Про це сказав міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю "Європейській правді".

"Про ці вимоги знають і наші українські друзі, і наші союзники в НАТО. Ми багато разів їм говорили: є три умови, які дозволять зняти наше вето.

Перша умова – перехідний період щодо мови освіти повинен бути продовжений до 2023 року, і за цей час ви маєте домовитися з меншиною про те, які саме зміни будуть впроваджені.

Друга умова, яка також повністю відповідає пропозиціям Венеційської комісії, – норма про мову навчання не повинна поширюватися на приватні школи.

І була ще третя умова, яка вже виконана: Україна мала розпочати консультації з представниками угорської меншини. Вони розпочалися", - сказав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як угорський прем'єр тікав від Порошенка

У лютому Угорщина заблокувала комісію Україна-НАТО. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто повідомив, що Будапешт не може підтримати євроатлантичні зусилля України до скасування "дискримінаційного" закону про освіту. Звинувачує Київ у тому, що цей закон "порушив зобов'язання країни перед НАТО".

5 вересня 2017-го Верховна Рада прийняла закон, який дав початок освітній реформі в Україні. У ньому визначають, що мовою викладання в усіх навчальних закладах є державна. Ця норма викликала критику сусідніх держав. Особливо Угорщини.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина готова розблокувати комісію Україна-НАТО - назвали умови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути