вівторок, 19 лютого 2013 16:50

ВАСУ зобов'язав столичних пікетувальників повідомляти про мітинг за 10 днів

ВАСУ зобов'язав столичних пікетувальників повідомляти про мітинг за 10 днів
Суд дозволив владі самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій. Фото: blog.i.ua

Вищий адміністративний суд України зобов'язав київських пікетників подавати повідомлення про проведення акцій за 10 днів до її початку.

Про це сказано в постанові ВАСУ від 23 січня 2013 року в справі за позовом Київської міської державної адміністрації до об'єднання інвалідів Союз Чорнобиль України. Про це повідомляє сайт Української Гельсінської спілки з прав людини.

Згідно з рішенням суду, визначення конкретних строків завчасного сповіщення з урахуванням особливостей форм мирних зібрань є предметом законодавчого врегулювання. Однак оскільки такого законодавства не існує, міська рада може самостійно встановлювати терміни повідомлення. Зокрема КМДА встановив термін у 10 днів - і суд вважає такий термін адекватним.

Фактично суд дозволив владі самостійно встановлювати строки подання повідомлень про проведення мирних акцій, поки це питання не буде врегульовано законодавчо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Як стріляти не навчуся, буду в окопах борщ варити" - у Києві відбувся мітинг націоналістичних сил

Директор зі стратегічних питань Української Гельсінської спілки Михайло Тарахкало вважає це рішення дивним і незрозумілим.

"Стаття 39 Конституції чітко передбачає, що будь-які обмеження реалізації права на мирні зібрання, в тому числі щодо термінів повідомлення про такі заходи, можуть здійснюватися виключно на підставі закону. Для мене очевидно, що положення КМДА не є законом України", - підкреслив експерт.

Координатор партнерства За свободу мирних зібрань Максим Лациба переконаний, що ця постанова суду може стати небезпечною для активістів у всіх областях України, так як місцева влада може визначити строк і в 10, і в 15, і в 20 днів. Відповідно до постанови ВАСУ - це буде законно.

"Наше партнерство наполягає на ухваленні ліберального закону, який буде відповідати європейським стандартам. У проекті закону, який ми пропонуємо, термін повідомлення має бути не більше 48 годин. І звичайно передбачені стихійні мирні зібрання", - зазначив Лациба.

Зараз ви читаєте новину «ВАСУ зобов'язав столичних пікетувальників повідомляти про мітинг за 10 днів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути