понеділок, 25 липня 2022 14:13

Вагнергейт анексія Криму та Харківські угоди: соцмережі "гудуть" про звільненого Демченка

Вагнергейт анексія Криму та Харківські угоди: соцмережі "гудуть" про звільненого Демченка
Руслана Демченка звільнили з посади першого заступника РНБО 27 липня. Фото: Громадське

Звільнення Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України може бути пов'язано з критикою Заходу щодо зрадників у владі. Посадовцю також пригадують його участь у ймовірному зриві спецоперації щодо затримання російських найманців з групи Вагнера минулого року.

Gazeta.ua зібрала реакції соцмереж на указ про звільнення, який підписав президент Володимир Зеленський.

Програма "Схеми" згадала своє розслідування щодо причетності Демченка до лобіювання так званих "харківських угод".

"У листопаді 2021 "Схеми" опублікували докази, які свідчать, що Демченко 2010-го лобіював так звані Харківські угоди, за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму і обставини підготовки та ратифікації яких на предмет державної зради зараз перевіряє СБУ. Раніше у МЗС заявляли, що Демченко "не був причетний до підготовки" угод, а секретар РНБО Данілов стверджував, що якщо він "брав участь, то теж має нести відповідальність". 2021-го РНБО доручила СБУ проаналізувати обставини підготовки і ратифікації харківських угод. За словами Данілова, це рішення стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок бойових дій на Донбасі 2014-го", - написали на сторінці програми.

На звільнення відреагував народний депутат 6 скликання Віктор Уколов. Він згадав про розслідування справи щодо зриву спецоперації по вагнерівцям і про ймовірну причетність до цього Демченка.

"Звільнено Руслана Демченка - учасника наради у президента 24 липня 2020 року, після якої інформація про спецоперацію із захоплення вагнерівців стала відома ворогу.
Продовження буде? Нагадаю. На нараді разом із Зеленським були присутні: глава ОП Андрій Єрмак, перший заступник секретаря РНБО, голова комітету розвідки Руслан Демченко, заступник глави ОП з питань оборони Роман Машовець і секретар президента Марія Левченко, яка не мала допуску до державної таємниці. Також там був начальник ГУР МОУ Василь Бурба і перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький. З усього складу наради звільнили лише Бурбу, який і готував спецоперацію. Чи звільнення Демченка означає, що провину за витік інформації тепер покладуть на нього? Чи в такому разі буде порушено кримінальне провадження?" – повідомив Уколов.

Блогер Богдан Буткевич вважає, до такого рішення Зеленського причетна критика з боку Заходу. Зокрема, конгресвумен Вікторії Спартц.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Політична гра Єрмака" – чому не можуть призначити керівника САП і чим це загрожує

"Спартц – звичайно, "агент кремля, зверхня, політична тварина і не знає української". Ну, що там ще про неї брудні сміттєзвалища Банкової та корисні ідіоти тринділи.
Але от чомусь саме після її наїзду товаріщ Зе почав звільняти упирів. Яких наприводив у владу Єрмак. Звичайно, за погодженням із сонцесяйним найвидатнішим лідером сучасності", - написав Буткевич.

Зеленський вільнив з посади заступника секретаря РНБО Руслана Демченка на річницю Вагнергейту, нагадав журналіст Юрій Бутусов.

"Ціна призначення російського агента у владу стала страшною. Так, правда про Демченка, про якого я так багато писав та казав, почала визнаватись на п'ятий місяць війни. Сьогодні президент Зеленський звільнив з посади заступника секретаря РНБО Руслана Демченка одну з найскандальніших осіб у своєму оточенні, відкритого проросійського політика, співавтора харківських угод про здачу Криму, першого заступника міністра МЗС часів Януковича Руслана Демченка", - поділився дописом Бутусов.

Володимир Рисенко з Харківського антикорупційного центру пригадав, що 23 липня з'явилась інформація, що ізраїльська розвідка Моссад допомагала Україні виявити російських "кротів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кадрові чистки Зеленського: політолог оцінив, хто може бути наступним на звільнення

"25 липня 2022 року президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря РНБО. Ніколи такого не було і от знову. Дуже важливо почути офіційну причину звільнення. Це те, що про Демченка говорила купа народу довгі роки і, можливо, Моссад? Чи ми всі помилялися і це просто співпадіння?" - написав Рисенко.

Блогер Назар Чорний пише, що "через 2 роки (Демченко призначений першим заступником секретаря РНБО 16 червня 2020 року) в ОП відкрили Вікіпедію і прочитали про "Харківські угоди", Демченка звільнили, а радник Єрмака Лещенко репостнув новину про це. Гадаю, восени 2023-го почнуть готуватись до повномасштабного вторгнення Росії".

25 липня президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади Першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Відповідний указ оприлюднили на сайті глави держави. Руслан Демченко – надзвичайний та повноважний посол України. Працював Першим заступником міністра закордонних справ України, послом України у Сербії та Чорногорії, Генеральним консулом України у Стамбулі. Після перемоги Віктора Януковича став куратором відносин України з Росією. На посаду першого заступника секретаря РНБО призначили 16 червня 2020 року.

Зараз ви читаєте новину «Вагнергейт анексія Криму та Харківські угоди: соцмережі "гудуть" про звільненого Демченка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути