понеділок, 25 липня 2022 12:19

Спецтема: Війна Росії проти України

Зеленський звільнив скандального Демченка з РНБО. Його називали російським шпигуном
4

Після перемоги Віктора Януковича Демченко став куратором відносин України із Росією
Фото: ОЛЕГ МАРКЕВИЧ
Руслан Демченко – надзвичайний та повноважний посол України. Працював Першим заступником міністра закордонних справ України
2021-го року програма "Схеми" опублікувала докази, які свідчать, що перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко у 2010 році лобіював "харківські угоди"
На посаду першого заступника секретаря РНБО Демченка призначили 16 червня 2020 року.

Президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади Першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Відповідний указ оприлюднили на сайті глави держави.

Руслан Демченко – надзвичайний та повноважний посол України. Працював Першим заступником міністра закордонних справ України, послом України у Сербії та Чорногорії, Генеральним консулом України у Стамбулі. Після перемоги Віктора Януковича став куратором відносин України із Росією. На посаду першого заступника секретаря РНБО призначили 16 червня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антонівський міст: росіяни майже опинилися у пастці на Херсонщині

2021-го року програма "Схеми" опублікувала докази, які свідчать, що перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко у 2010 році лобіював "харківські угоди", за якими Україна продовжила термін перебування російського Чорноморського флоту в Криму та підготували ґрунт для анексії Криму. Журналісти відшукали в архіві Верховної Ради стенограму закритого засідання безпекового парламентського комітету за 26 квітня 2010 року, члени якого визначались, чи рекомендувати депутатам ратифікувати "харківські угоди". Згідно зі стенограмою, Демченко переконував депутатів підтримати розгляд законопроєкту про ратифікацію угоди у сесійній залі. Одним із перших аргументів, наведених Демченком, була висока ціна на російський природний газ для України. Демченко також наголосив, що в межах переговорів з РФ "Україна отримала можливість закласти основи для стабільного економічного розвитку протягом найближчого десятиліття".

Раніше у МЗС заявляли, що Демченко "не був причетний до підготовки" угод, а секретар РНБО Олексій Данілов стверджував, що якщо він "брав участь, то теж має нести відповідальність". У 2021 РНБО доручила СБУ проаналізувати обставини підготовки і ратифікації Харківських угод. За словами Данілова, це рішення стало однією з причин російської анексії Криму та вплинуло на початок бойових дій на Донбасі у 2014.

У листопаді 2021-го журналіст Юрій Бутусов розповів в інтерв'ю Gazeta.ua, що Руслан Демченко за влади Януковича сприяв підготовці анексії Криму росіянами. Назвав посадовця російським шпигуном.

За словами журналіста, саме після призначення Демченка в РНБО, почалася серія провалів українських спецслужб.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський звільнив скандального Демченка з РНБО. Його називали російським шпигуном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути