Ексклюзиви
вівторок, 20 грудня 2011 16:21

Спецтема: Саміт Україна-ЄС

В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт

В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт

Ідея підтримки євроінтеграційного курсу України - це єдине, що може об'єднати українців. Та щоб європейські перспективи стали для України реальними, треба змінити владу.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран.

Він наголосив, що результат саміту Україна-ЄС був достатньо прогнозованим: "Абсолютно чітко зрозуміли, що Європейський Союз не буде підписувати жодних політичний угод з країною, де застосовується вибіркове правосуддя. Це настільки доконаний факт, що жодний експерт ані в Україні, ані за кордоном не заперечує, що в Україні застосовується вибіркове правосуддя і існує тотальне порушення політичних прав. І це абсолютно зрозумілі речі".

"Це є провал, але безперечно не українського суспільства, а української влади. Тому що у суспільстві як була, так і є ідея підтримки євроінтеграційного курсу України. Це одна з небагатьох ідей, які взагалі можуть об'єднати українців сходу, заходу і центру. І це та ідея, яка підтримується у багатьох і соціальних групах, і демографічних", - наголосив Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні ніхто не хоче глибоко інтегруватись з Росією - експерт

Політолог також переконаний, що влада також бачить майбутнє країни в Європі, але для цього нічого не робить. На думку Тарана, щоб отримати реальні шанси членства в ЄС, в Україні необхідно "змінити владу, або влада має змінитися сама". Інших шляхів просто не існує, наголосив він.

За його словами, керівництво ЄС чітко дало зрозуміти: Угоду про асоціацію буде підписано тільки тоді, коли Юлія Тимошенко вийде на волю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саміт Україна-ЄС ніяк не вплине на долю Тимошенко - експерт

"Це не те, що гіпотеза, це є щира заява очільників Євросоюзу: поки Тимошенко буде у в'язниці, поки буде застосовуватися вибіркове правосуддя, нічого не буде підписано. Якщо це буде змінено, якщо у нас зникне ця проблема, то її буде підписано. Вони це достатньо чітко заявили. Тут немає ніяких двозначностей", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угода про асоціацію сприятиме модернізації України - представник України в ЄС

Він також додав: "Якраз двозначності щодо цього існують в українській влади, які говорять, з одного боку про євроінтеграційний курс, а з іншого боку не дотримуються елементарних європейських норм політики і суспільного життя".

Водночас, Таран переконаний, що президент Віктор Янукович може лякати ймоврністю вступу до ЄврАзЕС та зближенням із Росією, але реально до цього ніколи не дійде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарасюк: те, що влада вважає саміт Україна-ЄС перемогою, викликає у європейців посмішки

"До ЄврАзЕСу не дійде, насамперед тому, що Росія не просто буде вимагати від України курсу на ЄврАзЕС. Далі буде йти мова про приватизацію підприємств стратегічних галузей. Це означатиме, що їх треба буде забрати в українських олігархів і передати російським. Януковичу це буде зробити складно", - підсумував експерт.

Зараз ви читаєте новину «В України з'явиться шанс наблизитися до ЄС тільки після зміни влади - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути