вівторок, 12 лютого 2019 12:22

У Раді пропонують вдвічі збільшити покарання за підкуп виборців

У Раді пропонують  вдвічі збільшити покарання за підкуп виборців
Покарання за порушення на виборах пропонують збільшити вдвічі. Фото: День

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує збільшити покарання за порушення на виборах. Про це повідомили на сайті парламенту.

"Члени комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства №8270 прийняти за основу, скоротивши строк надання поправок та пропозицій до другого читання".

Альтернативні проекти комітет відхилив.

Законопроект вперше пропонує ввести позбавлення волі незаконне використання, вкидання виборчих бюлетенів, порушення таємниці голосування членом виборчої комісії, кандидатом, спостерігачем та отримання виборцем неправомірної вигоди, пов'язаною з реалізацією активного або пасивного виборчого права. Також планують підвищити покарання – до 6 років позбавлення волі за підкуп виборців. Зараз максимально можуть дати 3 роки. Саджатимуть і за роздавання їжі, продуктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори-2019: політики обклеюють собою автобуси

Тих, хто повідомив про вчинення злочину і буде сприяти розслідуванню, можуть звільнити від кримінальної відповідальності. До організаторів, однак, це не буде застосовуватись. Пропонують скасувати кримінальну відповідальність за приховування або знищення виборцями власних виборчих бюлетенів. Одночасно можуть передбачити адміністративну відповідальність за умисне розголошення виборцем свого волевиявлення у приміщенні для голосування.

Пропонують ввести відповідальність за підкуп кандидата. Таким чином сподіваються запобігати "чорним технологіям" - щодо висування "технічних кандидатів" чи кандидатів-двійників.

Пропонують підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення передвиборної агітації. Зараз штраф за порушення встановлених обмежень громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, проект закону передбачає підвищення штрафу до 100-200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вибори президента відбудуться 31 березня 2019. Парламентські вибори – у жовтні того ж року. Всього ЦВК зареєструвала 44 кандидата. Якщо жоден кандидат не набере понад 50% голосів, то другий тур має пройти 21 квітня.

Зараз ви читаєте новину «У Раді пропонують вдвічі збільшити покарання за підкуп виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути