середа, 31 жовтня 2012 07:00

У Маріуполі у "вічної" голови ОВК вимагали перерахунку голосів
16

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Під вечір 30 жовтня біля окружної виборчої комісії округу 58 (Маріуполь) зібралися близько чотирьох десятків представників Опозиції. Люди з 9.00 і до 17.00 чекали початку засідання, вимагали перерахунку голосів "хоча б по одній 415-й дільниці".

Серед невдоволених були члени дільничних комісій і спостерігачі, які відзначали: на тих дільницях, де процес контролювався "Батьківщиною", результати різко відрізняються від дільниць, де хід виборів одноосібно контролювала ПР.

- За адресою Луніна 9 (цей гуртожиток судоремонтного заводу) я отримав такі результати - за мене 18 голосів, за Батьківщину 28. Тобто, за мене 1 - 1,5 відсотка голосів, за "Батьківщину" - 2 - 2,5, а на сусідніх за мене проголосували 12 - 17%. У цьому гуртожитку у мене вкрали більше ста голосів. Перерахунок не змінить підсумку, але це принципове питання, адже і Президент запевняє: ми за чесні вибори! - Розповів Gazeta.ua опозиційний кандидат Ігор Решетняк.

Решетняк програв вибори не тільки регіоналу Олексію Білому, який керує комбінатом "Азовсталь" (підприємство належить Рінату Ахметову). За оприлюдненими результатами голосування Білий набрав 50.41%, комуніст Віталій Дейнес - 19,45%, опозиціонер Ігор Решетняк - 11,43%.

- Ось дільниця з чесним підрахунком: з 1061 виборців прийшли віддати голоси 598 осіб. З них віддали голоси за "Батьківщину" - 76, за ПР - 275, - розповів Євген Сосновський, заст. голови двісті шістьдесят п'ятої дільничної комісії. - У мене на дільниці, де я стежив щоб не було фальсифікацій, вийшло 16,67% за Решетняка. Він набрав більше, ніж його партія за партійним списком.

Опозиціонери зафиксували ряд порушень. У тому числі - "струмок" на дільницях 322 та 323. При підрахунку результатів з'ясувалося, що на першій з них не вистачало 1 бюлетеню в урні, а на іншій дільниці (яка розташовується в тій же будівлі) виявився зайвий бюлетень.

- Там взяли, сюди вкинули. Робиться так: чистий бюлетень виносять на вулицю, сідає людина машину, там отримує гроші. Бюлетень заповнюють і передають наступному, той входить і вкидає заповнений, виносить чистий бюлетень. Виніс порожній, вкинув заготовлений. За це в Маріуполі платили 300 гривень, - розповів один з мітингувальників.

Засідання ОВК відкладалося з 9.00 до 17.00. Ігор Решетняк просив надати йому слово перед підведенням підсумків. Але звернутися до членів комісії опозиціонеру не дозволила голова ОВК Наталія Вєдєнєєва. Вона порадила йому виступити перед своїми прихильниками.

- Таких порушень, які б суттєво вплинули на щось в нашому окрузі, не було, - заявила Наталія Вєдєнєєва.

Наталія Вєдєнєєва (представник ПР) прославилася своїм умінням "витягувати щасливий жереб". На керівних посадах в комісії по округу № 58 вона знаходиться з 1998 року. Регіонал Вєдєнєєва очолювала ОВК та у 2004 році, коли фальсифікації на користь Януковича були тотальними, і в 2006 році на виборах до Верховної Ради, і під час позачергових виборів нардепів у 2007-му. У 2010 році на виборах Президента України Наталія Вєдєнєєва керувала окружною виборчою комісією № 59.

Перед нинішніми виборами опозиція намагалася оскаржити результат "сліпого жереба", який впродовж 15 років дозволяє дамі керувати виборчими процесами в Маріуполі, але нічого не добилася.

- Члени комісії з півслова розуміли Наталію Сергіївну. У потрібний момент по одному її погляду вони піднімали руки, як за помахом Чечетова. У разі спірних питань постійно голосувала одна і та ж більшість, - розповів представник "Батьківщини" Максим Мороз.

Вєдєнєєва оголосила результати, які визнані офіційними. За Партію регіонів в окрузі проголосували 43287 людина, за КПУ - 23756, за "Батьківщину" - 8448, за "УДАР" - 7620, за "Свободу" - 1723. Ось результати деяких аутсайдерів в 58 окрузі: Радикальна партія Ляшко - 588, "Російський блок" - 558, УНА - 17 голосів.

Зараз ви читаєте новину «У Маріуполі у "вічної" голови ОВК вимагали перерахунку голосів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути