Ексклюзиви
пʼятниця, 21 червня 2013 17:12

"Уже троє чеських прем'єрів розлучилося"

"Уже троє чеських прем'єрів розлучилося"
Анатолій Крат: "Чехія дуже подібна до України - наскрізь олігархічна і наскрізь корумпована". Фото: fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net

Прем'єр-міністр Чехії Петр Нечас подав у відставку. Приводом став найгучніший за останні 20 років політичний скандал у країні. Сімох високих чиновників упіймали на казнокрадстві. Серед них і керівник апарату уряду Яна Надьова. У її кабінеті знайшли 8 мільйонів доларів готівкою і десятки кілограмів золота. Надьова віддавала розпорядження службі розвідки стежити за родиною прем'єра. Два тижні тому Нечас заявив про розлучення зі своєю дружиною. Чеська преса почала звинувачувати у цьому його колегу Надьову, яка нібито була коханкою прем'єра.

Про те, що відбувається у країні розповідає екс-редактор "Української газети" у Празі Анатолій Крат, 54 роки:

"Починають очищувати Чехію від корупції. Це саме те, чого не зробив свого часу Вацлав Гавел. Той в основному займався демократичними свободами, а корупція - тягар комуністичної системи, так і залишилась неподоланою. Наступним був Вацлав Клаус, який був прямим нащадком соціалістичної системи - він теж не проявляв тут активності. Свої зусилля він кинув здебільшого на боротьбу проти самої ідеї спільної Європи, тобто Європейського Союзу. А от теперішній президент - Мілош Земан, виразний соціал-демократ, але саме після його приходу до влади активізувалась боротьба з корупцією на всіх рівнях. Парадокс: антикорупційна програма позиціонувалася партіями правого спрямування як ключова, що і дозволило, зрештою, їм прийти до влади, і саме серед них тепер, як бачимо, чи не найбільше корупціонерів".

Чим це зумовлено?

Мене це якраз здивувало. Бо Земан - це нібито якраз президент, про якого казали, що він спрямований у минуле. Водночас, по-сучасному, цілком по-західному проводить свою політику. Можливо, переслідуючи власні амбіції, а саме - зміцнення президентських позицій у державі. Хоча невідомо, чи ці речі незаангажовані. Бо правляча коаліція - це правоцентристи, якраз опоненти Земана. Останні затримання міністрів та голови урядової адміністрації просто розділили чехів на два табори. Прихильники правих згадують, що ліва опозиція у парламенті вже кілька разів намагалась скинути уряд. Кажуть, що це може бути провокація з їхнього боку. А інші не дуже вірять, що це послідовна політика. Радше, просто одномоментна акція. Поза тим, за останніми опитуваннями, чехи на перше місце серед усіх проблем країни ставлять саме корупцію. Вона на всіх рівнях. Навіть іноземцям, які розв'язують питання із документами, натякають, що потрібно заплатити, щоб довго не мучитись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чеський прем'єр розлучається слідом за Путіним

Хто буде формувати новий уряд?

Для цього потрібна парламентська більшість, чи то для лівих, чи для правих. Це проблема, бо одні більшості ніяк не мають, а другі поділені на кілька фракцій, яким доведеться шукати порозуміння. Не секрет, що навіть між коаліційними партіями-партнерами існувала, існує та завжди існуватиме жорстка конкуренція, яка якраз і не дає змоги домовитись і діяти швидко. Тож процес пошуку компромісів буде затягуватись.

Як почали ці розслідування?

Поліція та прокуратура не розповідають геть усе. Вони кажуть про ці справи як про факт, але не пояснюють, коли і як розпочали розслідувати всі зловживання посадовців. Очевидно, що почали розплутувати корупційні нитки вже давно. Але не заарештовували, бо боялися налякати інших. А потім, коли картина стала зрозуміла, почалися масові арешти. Не думаю, що ця велика антикорупційна програма, про яку стало відомо тиждень тому, виникла на порожньому місці. Усе почалося ще 2010 року. Тоді почали стежити за корупційними зв'язками. Призначили спеціального представника уряду з протидії корупції Радека Йона. Зараз він чудовий журналіст, веде програму "Без цензури" на Чеському телебаченні. Проводить відкриті журналістські розслідування кричущих фактів. Але як голова антикорупційного департаменту не втримався на посаді... через корумпованість у власній партії "Справи громадські" (ця маленька партія входила до урядової коаліції).

Це ще раз свідчить про те, наскільки корумпованість просякла всі органи. Якщо її вже почали виривати з одного місця, то потрібно займатись геть усім, бо корупція по-чеськи як ракові метастази - проявляється на всіх рівнях. Це й незабутня історія з "картою пражанина", яка мала у собі корупційну складову і, зрештою, стала однією з причин відставки попереднього мера Праги Павла Бема. І чимало тендерів, які проводилися у Чехії з одним представником, що призвело до відставки міністра оборони Власти Парканової – ситуація з непрозорістю тендерів у Чехії багато у чому нагадує Україну.

Про затриману керівницю апарату уряду Яни Надьову кажуть, що вона була коханкою чеського прем'єра - це так?

Немає жодних доказів цьому. Прем'єр Нечас наразі розлучається з дружиною. Саме це шокувало багатьох чехів. Тобто, не стільки саме розлучення, а те, що розлучився Нечас. Бо до нього два попередні прем'єри теж або розлучалися, або й одружувались із коханками за час прем'єрства. Він уже третій - чехи до цього звикли. Але сам Петр Нечас мав якраз прізвисько "пан Чистий". Саме тому, що мав ідеальний шлюб - він ніколи не був замішаний у жодних скандалах, мав хорошу репутацію, і навіть жовта преса про нього нічого не писала. І раптом, як грім серед ясного неба – отаке! Усі дуже здивувалися. Суспільство дуже розгублене. І знов-таки, те, що Надьова - його коханка, не доведено. Це домисли, бо він же її привів на цю посаду. А вона стежила за його родиною за допомогою спецслужб. Журналісти просто роблять логічні висновки. Зрештою, сама відставка прем'єра теж може бути з цим пов'язана. Хоча сам Нечас заявив, що про ці стеження нічого не знав. Словом, ситуація досить заплутана. Це все з'ясують, але чи повідомлять всю правду - питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єр-міністр Чехії залишає свою посаду

Чому президент проти дострокових виборів?

Бо праві почали цілий курс ліберальних реформ. Їх проводять на всіх структурних рівнях, і вони вже інтегровані у систему. А ліва опозиція заявляє, що після приходу до влади скасує всі реформи, які зробили за ці три роки їх попередники. Можна лише уявити, який хаос почнеться у країні. Певна річ, Земан цього геть не хоче.

Які реформи?

Впроваджується реформа охорони здоров'я, системи праці, страхування і навіть пенсійна реформа. Під них виділяли дуже багато коштів і рекламних кампаній, які мали переконати людей у їх доцільності. Це розділення між державною та персональною відповідальністю пенсіонерів. Накопичувальна система стає обов'язковою, але при збереженні державного пенсійного фонду. Стало більше варіантів, куди вкладати гроші і яке страхування мати. Саме тому соціаліст Земан і не хоче міняти владу. Він не новачок у політиці, і добре розуміє, чого не треба робити. Ймовірно, хоче таким чином дістати лаври за те, що робилось не його руками. Тому, думаю, новий уряд буде теж правоцентристський, із парламентською більшістю. Це найлогічніший крок у теперішньому становищі. Але політика саме тим і цікава, що вона непередбачувана і будь-які прогнози, як правило, кульгають.

Усі ці арешти можуть вплинути на чеських українців?

Після 2010-го у Чехії запровадили дуже важкі умови для іноземців, зокрема й українців. Багато з них уже виїхали. Якщо раніше нараховували близько 250 тисяч, то зараз тут лишились заледве 150 тисяч. Через те залишаться праві при владі, чи будуть вибори, їх не дуже хвилює. Річ у тому, що Чехія дуже подібна до України - наскрізь олігархічна і наскрізь корумпована. А тепер ще й відбувається падіння рівня життя. Єдина різниця - налагоджений побут. Але українець отримує у Чехії десь у середньому 1000 доларів на місяць. Левову частину віддає за квартиру, ще чималу частку - до різних фондів, страхування тощо. Залишаються копійки. Чехія перестала бути привабливою для українців. До того ж, парламент готує нові зміни до закону про іноземців, який ще більше ускладнить їхнє перебування тут. Тож у Чехії у підсумку залишаться лише найвитриваліші.

Зараз ви читаєте новину «"Уже троє чеських прем'єрів розлучилося"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути