четвер, 28 лютого 2008 12:13

Ющенко про ЄС та НАТО

Ющенко про ЄС та НАТО
Президент України Віктор Ющенко сподівається, що на вересневому саміті "Україна-ЄС", наша країна отримає статус асоційованого члена Європейського Союзу. Про це він заявив, виступаючи на Міжнародному форумі "Європа-Україна".

На сьогодні Україну влаштував би такий статус, додав глава держави. Він заявив також, що діалог щодо підписання посиленої угоди з Євросоюзом ділиться на дві частини - економічну та політичну. В економічній частині є ключовим створення зони вільної торгівлі з ЄС. У той же час В.Ющенко констатував, що політична частина є складнішою через дискусію в Євросоюзі щодо подальшої політики приєднання нових членів до цієї організації.

Крім того, виступаючи на форумі, Ющенко висловив думку, що для України ринок ЄС не є єдиною альтернативою іншим ринкам. Зокрема, він відзначив, що 32% всього обсягу загального товарообігу України, спрямованого на закордон, припадає на ЄС. "Це ринок, який в 7 разів більше ринку Росії. Хоча, я б не хотів коментувати це так, що ринок ЄС є альтернативним всім іншим ринкам", - додав президент.

Коментуючи процес вступу України до ЄС, глава держави нагадав, що 2,5 року тому головною проблемою була відсутність розвиненої економіки. "Але ми виходили з того, що потрібно формувати відносини з ЄС, який в основі своїх цінностей сповідає цінності, близькі до цінностей України. Ми виходили тоді з того, що нам потрібно нормалізувати ці відносини", - сказав В.Ющенко.

Президент також відзначив, що, розпочатий 2,5 року тому діалог про формування нової візової політики є успішним, оскільки були впроваджені деякі зміни у візовій політиці. Крім того, глава держави підкреслив, що вже розпочаті формальні переговори щодо створення зони вільної торгівлі з ЄС.

Президент також заявив, що для захисту національних цінностей Україна повинна сформувати нову колективну модель політики безпеки. Він відзначив, що прагнення України інтегруватися до ЄС є абсолютно природним, "це не політика проти когось". Він відзначив, що для України є дуже важливими цінності, які має ЄС. "Це ті цінності, які нам подобаються, - соціальні, гуманітарні, економічні стандарти. Але якщо ми говоримо про ці цінності, то хочу сказати, як нам ці цінності обороняти, хочу сказати про НАТО", - сказав він. Президент пояснив, що євроатлантичні прагнення України повинні базуватися на раціональному виборі моделі достатньої політики безпеки України і гарантувати незмінний статус нашої держави як суверенний. У цьому контексті В.Ющенко назвав передчасними вимоги проведення референдуму з питань вступу до НАТО, оскільки альянс не робив відповідних пропозицій України.

"Чому проводити український референдум з того питання, яке не існує", - заявив глава держави і додав, що з цього питання в Конституційному суді України зареєстровано відповідне подання. У той же час він підтвердив, що приєднання до альянсу відбудеться за рішенням референдуму. Президент роз"яснив, що питання членства в НАТО не є справжньою причиною ситуації, яка виникла в українському парламенті. "Це не дискусія про НАТО. Це - дискусія про владу", - впевнений Президент України.

Ющенко також вважає, що в політиці євроатлантичній інтеграції повинні бути здійснені активні зусилля з інформування людей про альянс та його політику. У таких нових знаннях на думку президента мають потребу 97 відсотків українців.

Президент назвав декілька можливих варіантів захисту цих цінностей. Найбільш оптимальним вважає він формування нової колективної політики безпеки. "Ми можемо повернутися до того, що у нас було 20-30 років назад. Ми добре оцінюємо свої можливості. У нас немає газу, немає нафти. Це руйнівна політика для України. 65% населення вимагає одного - ми приймемо на референдумі. Але дайте відповідні знання, щоб ми знали, що таке НАТО, інституцію цього блоку. Але лише 3% населення заявляє, що знають все про НАТО. Нас ще ніхто не запрошує в НАТО", - сказав президент.

В свою чергу голова комітету парламентської співпраці (ЄС-Україна) Європарламенту Адріан Северин заявив про те, що Україна має всі права для подачі заявки на вступ до ЄС. "Питання тільки в тому, наскільки зараз двері Європи відкриті для України", - сказав він. На думку А.Северіна, дана тема є предметом для експертних переговорів. "Ключовими словами в цих переговорах є "політичне приєднання" та "економічна інтеграція". І тут необхідно зосередити увагу на наступних питаннях - енергетична безпека, гармонізована зовнішня політика та взаємодія установ", - сказав він, пише РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко про ЄС та НАТО ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути