четвер, 26 лютого 2009 14:19

Ющенко каже, що переконає Тимошенко бути адекватною

Ющенко каже, що переконає Тимошенко бути адекватною
Президент Віктор Ющенко гарантує позитивне завершення переговорів щодо продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Про це президент сказав у четвер на зустрічі з послами Групи Семи і представниками міжнародних фінансових організацій, повідомляє прес-служба глави держави.

"Найближчий час ми повинні присвятити тому, як відновити діалог з МВФ", - зазначив Ющенко. Він нагадав, що місія МВФ працювала нещодавно в Україні, але "ці переговори не можна назвати такими, що закінчилися успішно".

При цьому президент висловив упевненість, що Україна має всі передумови для поновлення діалогу з МВФ.

"Українська сторона послідовно дотримується рекомендацій МВФ у частині регулювання банківського сектору, валютно-курсової політики, зроблено діагностику найбільш вразливих банків, знайдено нового власника "Промінвестбанку", - пояснив Ющенко.

Глава держави додав, що сьогодні МВФ допускає "велику еластичність в поглядах", у тому числі і щодо показників дефіциту держбюджету України на 2009 рік.

"Це дає надію, що переговори завершаться успішно", - сказав Ющенко. Водночас він підкреслив, що для відновлення співпраці з МВФ необхідно внести зміни до держбюджету на 2009 та ухвалити другу частину антикризового пакету.

Ющенко упевнений, що йому вдасться переконати прем"єр-міністра у необхідності термінового перегляду держбюджету і ухвалення другої частини пакету антикризових заходів.

"Поки що позиція прем"єр-міністра була не переглядати бюджет 2009 року, зокрема у першому півріччі. Я думаю, що це неадекватна позиція, це тупикова позиція, яку треба переглянути", - додав Ющенко.

Президент підкреслив, що від того, чи відновить Україна співпрацю з МВФ, залежить чи зможе вона подолати кризу. За його словами, втілення програми МВФ дасть змогу Україні розпочати співпрацю з іншими міжнародними фінансовими інституціями.

"Якраз компонент цих відносин дає можливість почати співпрацю зі Світовим банком і на двосторонньому рівні з країнами ЄС, США та іншими", - зауважив глава держави.

У свою чергу посол США в Україні Вільям Тейлор підкреслив, що на думку послів Групи Семи, президент, прем"єр, Верховна Рада та НБУ мають працювати разом, щоб втілювати в життя ефективну політику, яка дасть змогу співпрацювати з МВФ.

Він зауважив, що посли Групи Семи попросили про цю зустріч, щоб висловити своє бачення щодо важливості відновлення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Участь у зустрічі взяли посли та представники Чехії, США, Італії, Великобританії, Німеччини, Франції, Канади, Японії, Єврокомісії, Світового банку та МВФ.

У листопаді 2008 року Україна одержала перший транш кредиту в розмірі 4,5 млрд. доларів.

Проте, на початку лютого МВФ відклав на невизначений термін питання про виділення Україні другого траншу кредиту.

18 лютого прем`єр-міністр Тимошенко закликала президента і голову Верховної Ради Володимира Литвина підписати спільне звернення до керівництва МВФ про готовність до співпраці і реформування економіки.

Разом з тим у секретаріаті президента заявляли, що президент не підпише листа.

Разом із тим, 24 лютого прес-секретар Президента України Ірина Ваннікова повідомила, що Віктор Ющенко чекає, що на цьому тижні уряд і Національний банк вироблять єдину позицію на переговорах з МВФ для отримання другого траншу кредиту.

25 лютого, у листі директора Європейського департаменту МВФ Марека Белки, який українська сторона одержала після недавніх відвідин банкіром Києва йдеться про те, що МВФ може надати Україні черговий транш кредиту у разі дефіциту державного бюджету в 3% ВВП.

За матеріалами: Українська правда, Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко каже, що переконає Тимошенко бути адекватною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути