вівторок, 30 квітня 2013 12:36

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Юридична боротьба продовжиться — політолог про рішення Євросуду

Юридична боротьба продовжиться — політолог про рішення Євросуду
Володимир Фесенко. Фото: mair.in.ua

Рішення Європейського суду щодо незаконності арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко є першим раундом у юридичній боротьбі.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Фесенко.

"Цей раунд очікувано виграла Юлія Тимошенко. Але зараз не йдеться про оскарження вироку. Відповідно поки юридична боротьба, зокрема у Європейському суді з прав людини, продовжиться. Це рішення не означає, що екс-прем'єр буде звільнена. Встановлена політична мотивація — порушення її прав у зв'язку із арештом, але сам вирок не оскаржено в суді. Українська сторона говоритиме: можливо, були порушення під час її арешту, але вона засуджена. Хоча опозиція і буде вимагати негайного звільнення Тимошенко", - наголосив він.

Експерт вважає, що формально рішення Євросуду буде виконано - українська влада повинна буде виплатити штраф Тимошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні мільйони людей вважають, що Тимошенко засудили "по ділу" - Кожара

За словами політолога, звільнення екс-прем'єра відбудеться не через рішення Євросуду з прав людини, а у зв'язку із новими політичними обставинами. "Скоріше за все, шанси на звільнення у Юлії Володимирівни з'являться у 2015 році після президентських виборів, хто би на них не переміг. Якщо президент буде від опозиції, то це буде його моральним обов'язком. Якщо на посаді залишиться Янукович, то для нього це буде гарний політичний хід, аби налагодити стосунки із Заходом. Тим більше, для цього будуть юридичні підстави — по газовій справі пік терміну буде пройдено, тому можна буде випустити на волю умовно-достроково чи помилувати у зв'язку із станом здоров'я, проханнями західних друзів чи родини. Це для нього могла б бути шикарна можливість продемонструвати свою гуманність", - пояснив Фесенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нашою головною метою є свобода Тимошенко" - Ребекка Хармс

"Якщо Янукович виграє президентські вибори, опозиція буде деморалізована. Тоді на певний час ніякого серйозного спротиву не буде, тому можна звільняти Тимошенко. Бо вона не впливатиме на політичний процес. Достатньо подивитися, як суспільство "проковтнуло" сам її арешт. Крім того, перебування у в'язниці впродовж декількох років теж не проходить просто так. Ми це бачимо по Луценку — тепер йому фізично треба відновитися. У Тимошенко є проблеми зі здоров'ям. Тому їй також знадобиться певний час, аби його відновити", - зауважив він.

Зараз ви читаєте новину «Юридична боротьба продовжиться — політолог про рішення Євросуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути