вівторок, 30 квітня 2013 11:43

"В Україні мільйони людей вважають, що Тимошенко засудили "по ділу" - Кожара

"В Україні мільйони людей вважають, що Тимошенко засудили "по ділу" - Кожара
На думку міністра, ЄСПЛ не заперечуватиме, що Тимошенко перевищила повноваження при підписанні "газових угод". Фото: lenta-ua.net

Напередодні винесення Європейським судом із прав людини вердикту у справі Юлії Тимошенко, очікуваного у вівторок, міністр закордонних справ України Леонід Кожара заявив, що розслідування справи Тимошенко і відповідний судовий розгляд відбувалися у відповідності зі старим процесуальним кодексом, розробленим ще за Хрущова.

Тому, заявив Кожара, "ми визнаємо, що в розслідуванні і процесі були проблематичні моменти", - розповів він в інтерв'ю Die Presse.

За словами Кожари, влада України очікує, що вердикт ЄСПЛ стосуватиметься ходу процесу.

"Суд не буде висловлюватися з приводу того, чи зробила Тимошенко злочин чи ні. До речі, в Україні мільйони людей вважають, що її засудили "по ділу", - заявив міністр.

Міністр пояснив, що "вона перевищила повноваження прем'єр-міністра під час підписання газового договору з Росією, оскільки не проконсультувалася з урядом. ЄСПЛ не буде цього заперечувати".

Докору в застосуванні селективної юстиції Кожара не прийняв, оскільки, за його словами, "селективної юстиції, тобто судових репресій проти опозиції, в Україні не існує. Один випадок ні в якому разі не створює систему".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Євросуд оголосить рішення за скаргою Тимошенко

"Водночас ми збираємося реформувати нашу судову систему, не через ЄС, а тому, що наші громадяни хочуть змін радянського стилю судочинства", - підкреслив міністр.

Він нагадав, що Україна з 2010 року проводить реформу кримінального судочинства та інші судові реформи.

Кожара зазначив, що випадок колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, також засудженого за перевищення повноважень і помилуваних Віктором Януковичем на початку квітня, відрізняється від справи Тимошенко: проти екс-прем'єра не закінчено судовий розгляд, крім того, президент може тільки задовольнити прохання про помилування, а Тимошенко, за словами Кожари, не збирається подавати ніяких прохань.

Кожара зазначив, що Угода про асоціацію та вільну торгівлю мали б сенс як для України, так і для Євросоюзу. При цьому, за його словами, "2013 рік - це правильний момент".

"Якщо ми не підпишемо її зараз, то ми, можливо, не підпишемо її ніколи. Наступного року пройдуть вибори до ЄС, у 2015 році в Україні відбудуться вибори президента. Якщо зараз не вийде, то Україні доведеться шукати інші шляхи економічної інтеграції. У нас же є запрошення від Росії вступати до Митного союзу. Вже зараз деякі галузі нашої промисловості, наприклад, високотехнологічні виробництва, авіабудування та ВПК, підписали угоди про вільну торгівлю з Митним союзом. Країни, що не інтегруються в економічні блоки, програють. Нам доведеться приймати рішення", - резюмував міністр.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні мільйони людей вважають, що Тимошенко засудили "по ділу" - Кожара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

68

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути