середа, 17 вересня 2008 12:09

Україну чекають дострокові вибори - іноземні ЗМІ

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко навряд чи піде на альянс із Партією регіонів, а відтак перспектива дострокових виборів стає майже невідворотною.

Таку думку висловлює британський часопис "The Guardian", повідомляє "Бі-Бі-Сі".

"Guardian" зазначає, що внаслідок розвалу урядової коаліції Україна постала перед перспективою подальшої політичної нестабільності і можливістю нових виборів – шостих за рахунком за останні чотири роки.

Крах коаліції, пише британський часопис, стався після місяців запеклих чвар між президентом Віктором Ющенком та прем"єр-міністром Юлією Тимошенко і є потужним ударом на тлі подальшого погіршення відносин з Росією у зв"язку з конфліктом на Кавказі та у зв"язку з намаганнями України вступити до НАТО.

Український політикум, за спостереженнями видання, розколотий між тими, хто – на чолі з Ющенком – засуджує вторгнення Кремля до Грузії, і тими, хто – включно з Тимошенко – вважає, що Україна повинна бути обережно-нейтральною у цьому питанні.

Після офіційного оголошення про припинення існування урядової коаліції парламент має 30 днів, аби сформувати нову.

"Втім, усі ознаки минулого вечора вказують на те, що навряд чи Юлія Тимошенко піде на альянс з Партією регіонів, а відтак перспектива дострокових виборів стає майже невідворотною", - пише "Guardian".

Із цим висновком погоджується газета британських ділових кіл "The Financial Times", про що свідчить заголовок до репортажа її київського кореспондента Романа Олеарчика - "Україна постала перед ще одними виборами по тому, як пала коаліція."

За оцінками "Financial Times", причини нинішньої кризи у Києві полягають у погіршенні відносин між Ющенком та Тимошенко у той час, як обидва вони готуються до виборчої президентської кампанії.

Інший британський часопис "Times" твердить, що нинішня криза продемонструвала наявність глибоких розбіжностей поміж прозахідних сил, які прийшли до влади внаслідок Помаранчевої революції.

"Такі розбіжності, - вважає "Times", - можуть відкрити шлях проросійській Партії регіонів до повернення до влади і до чергового ухилу України у бік Москви".

Про ще один можливий наслідок пише агенство "Blumberg", яке в репортажі з Києва наводить такий прогноз політичного експерта з центру Разумкова Олександра Литвиненка: крах коаліції може призвести до зволікань у намаганнях України вступити до НАТО і Євросоюзу.

Українська правда

Зараз ви читаєте новину «Україну чекають дострокові вибори - іноземні ЗМІ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути