вівторок, 21 грудня 2021 04:32

Українські прикордонники отримали право збивати без попередження безпілотники і перехоплювати управління ними

Українські прикордонники отримали право збивати без попередження безпілотники і перехоплювати управління ними
Українські прикордонники отримали право збивати безпілотники. Фото: Кореспондент

Набрали чинності зміни до Закону "Про Державну прикордонну службу України", які дозволяють прикордонникам застосовувати проти дронів-порушників зброю та спецзасоби

"Військовослужбовці Держприкордонслужби мають право застосовувати вогнепальну зброю з метою пошкодження або знищення повітряних суден, які здійснюють польоти в межах прикордонної смуги, над або поряд з нашими катерами, кораблями, суднами забезпечення, об'єктами, що охороняються, в тому числі пунктами пропуску і КПВВ, місцями дислокації прикордонних нарядів, якщо такі польоти здійснюються з порушенням встановлених правил. Водночас хочу наголосити, що в цьому випадку зброя застосовується без попередження", - зазначив Сергій Вороний, начальник управління організації прикордонної служби, повідомляє пресслужба ДПСУ.

Українські фахівці Держприкордонслужби вивчили досвід США, Ізраїлю та країн ЄС щодо застосування спецзасобів для управління та примусової посадки дронів, додав Вороний.

Упродовж останніх років збільшується кількість випадків використання безпілотників для протиправної діяльності. Зокрема, дронами переправляють контрабанду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митниця передала прикордонникам конфіскований бронетранспортер

Застосовувати зброю та спецзасоби прикордонникам дозволили зміни до Закону України "Про Державну прикордонну службу України", які днями набрали чинності. У серпні 2021 року в Постанову Уряду "Про прикордонний режим" внесли доповнення, яким зобов'язали власників або експлуатантів безпілотників інформувати про запланований у прикордонному районі політ.

Зараз ви читаєте новину «Українські прикордонники отримали право збивати без попередження безпілотники і перехоплювати управління ними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути