четвер, 25 липня 2013 17:44

Україні потрібен президент, схожий на Авраама Лінкольна - Сверстюк

Лідер, що може конкурувати з Януковичем на виборах, має бути схожим на американського президента Авраама Лінкольна, якому повірили і який усіх визволив із рабства.

Про це, про проблеми сучасної опозиції, а також про те, що зможе протистояти чинному режимові в інтерв'ю Gazeta.ua розповів 84-річний Євген Сверстюк, дисидент і учасник ініціативної групи "Першого грудня".

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Як розцінюєте вплив на політичну ситуацію в країні події навколо Врадіївки?

Людям накипіло і вони мають конституційне право висловлювати свою позицію. Вони не можуть задовольнитися локальним протестом, бо його ніхто не почує. Тому врадіївці хочуть національного масштабу, тим більше – мають підтримку в інших регіонах, де аналогічна ситуація.

Врадіївський мітинг може призвести до всеукраїнської революції?

Це лише один із поштовхів. Там, де людей дійняло до глибини – вони починають повставати і показують приклад іншим. Це не є конструктивною силою, як, наприклад, вулкан. Але це природне явище і його потрібно прийняти. Суспільство невдоволене, скривджене, починає бунтувати. Ми живемо у соціумі, де є певний рівень невдоволення. Так жити не можна. Це повстання проти беззаконня, що свідчить про європейськість українців. І керівники держави готуються до народних протестів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Святкування річниці хрещення Русі – політична ініціатива Кремля - Сверстюк

Які будуть дії влади? Можливе застосування сили?

Керівники країни завжди хочуть протистояти силовим способом. Але вони не знають, до чого це призведе. Влада боїться народу і це добре. Так і має бути. А правоохоронці, у першу чергу, є хранителями закону. Вони охороняють право. Серед них є наші прихильники, вони ж не всі "опущені" люди, які поводяться, як п'яні. А те, що міліція розігнала мітингувальників у першу ніч акції, означає, що "зверху" зацікавлені зменшити цей рух і це логічно. Вони відчули, що можуть немалим коштом це зробити.

Як розцінюєте дії опозиції? Чому вона не підтримала мітингувальників?

Наша опозиція не має позиції, якоїсь принципової, далекосяжної і твердої. Вона реагує на окремі дії влади, та цього замало. Опозиційна сила має бути мудрою.

Автор: Фото: Юлія РУДЕНКО
 

Кого можна виділити з опозиційних лідерів?

Сучасні керівники антивладної сили змагаються на полі реклами, борючись за рейтинг. Але це не є вага людини, а тимчасовий показник. Лідер, що може конкурувати з Януковичем за посаду президента, безумовно, десь є. Можливо, він вийде з народу. Якби наперед знали хто саме – його би знищили. То має бути людина, що має великий моральний потенціал. Як Авраам Лінкольн (президент США, що визволив американських рабів – Gazeta.ua), якому повірили. У нас був Ющенко. Його функція була – скористатися довірою народу, а там уже робити на скільки вистачить сил та духу.

Які першочергові питання необхідно вирішити в Україні?

Головне завдання – пробудження відповідального, совісного громадянина, на якого можна покластися. Попередній режим виховував людину слухняну будь-якому вождеві, що прийде на зміну, тобто морально стерилізовану. Ми підтримуємо тип людини – вільного громадянина, в кого є несміливі натяки на безкорисність. Бо корисність висить на кожній гілці дерева. Нам бракує самопожертви. Але це не можна пропагувати, лише показувати. У Канта є закон: "Етичне може бути тоді, коли людина діє в силу обов'язку, навіть якщо це проти його особистих інтересів".

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібен президент, схожий на Авраама Лінкольна - Сверстюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

111

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути