Ексклюзиви
вівторок, 24 серпня 2021 19:48

Українці оптимістичні у майбутньому країни

Українці оптимістичні у майбутньому країни
На думку опитаних, рівень демократії та законності в Україні покращиться. Фото: ukrinform.ua

Громадяни оптимістичні щодо майбутнього демократії в Україні. Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 29 липня по 4 серпня.

Стосовно майбутнього демократії в Україні, то громадська думка обережно оптимістична, повідомляють соціологи.

За наступні 10 років, на думку опитаних, рівень демократії та законності в Україні покращиться – так вважають 37% респондентів.

Ще 21% мають протилежну думку і вважають, що ситуація погіршиться. На думку 24% респондентів – нічого принципово не зміниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 кроків Незалежності: історія успіхів і поразок у яскравих фото

Респонденти вважають Україну переважно демократичною країною, хоч і з певними проблемами. На шкалі від 1 до 10, де 1 це повна автократія, а 10 – повноцінна демократія, респонденти поставили Україну на рівні 5,6 бала.

Для порівняння у березні 2013 року середній бал становив 4,7. Сьогодні молодь оцінює рівень демократії в Україні краще, ніж старші покоління. Крім того, є певні регіональні відмінності. На заході і в центрі рівень демократії консолідовано оцінюють у 6 балів, на півдні – в 5,1, а на сході лише у 4,8.

Соціологи опитали 2019 респондентів від 18 років у всіх регіонах України, за винятком окупованих Росією Криму, районів Донецької та Луганської областей. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Формування української нації та утвердження свободи слова є порівняно успішними сферами, де відбулися перетворення після проголошення незалежності України.

Зараз ви читаєте новину «Українці оптимістичні у майбутньому країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути