пʼятниця, 23 липня 2010 12:36

Україна не визнаватиме Косово через Крим

Україна не визнаватиме Косово через Крим

Україна не буде змінювати позицію щодо Косова у зв'язку з рішенням Міжнародного суду ООН, який визнав відділення краю від Сербії законним.

Колишній заступник міністра закордонних справ, а нині заступник гендиректора Центру ім. Разумкова Валерій Чалий припускає, що рішення суду, навіть незважаючи на те що воно консультативне, призведе до того, що незалежність Косово визнає більше країн. Однак у їхньому списку України не буде, пише видання "Коммерсант-Україна".

"Позиція України формувалася виходячи з національних інтересів, одним з яких є цілісність держав на європейському континенті. Навколо надто багато сепаратистських проблем і гарячих точок, тому Україна, я думаю, вибрала правильну позицію - не визнавати Косово - і навряд чи її змінить", - заявив Чалий.

Крім того, ніхто з опитаних експертів не ризикнув стверджувати, що рішення Гаазького суду може стати каталізатором для активізації сепаратистських настроїв, зокрема в Криму.

"Осетія, Албанія, Придністров'я - це вже існуючі проблеми, а в Криму я поки що такої проблеми не спостерігаю", - підкреслив глава підкомітету Верховної ради з питань співробітництва з країнами СНД Олексій Логвиненко.

"Принципова відмінність Косова було в тому, що албанське населення заявляло про геноцид, і спільне проживання там було вже неможливе, - заявив лідер меджлісу кримсько-татарського народу Мустафа Джемілєв. За його словами, в Криму нічого схожого на це немає.

"Таке право (вимагати незалежність - ред.) є у корінного народу, але корінний народ це питання не ставить і не збирається ставити", - додав Джемілєв.

Нагадаємо, 22 липня Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс рішення з приводу відділення Косово від Сербії в 2008 році. Голова Хісасі Овада заявив, що суд прийшов до висновку, що міжнародне право не містить будь-якої відомої заборони на проголошення незалежності.

Це рішення є консультативним і не має обов'язкової сили. Тим не менше, очікується, що воно буде сприяти тому, що Косово визнають більше країн.

Зараз ви читаєте новину «Україна не визнаватиме Косово через Крим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути