середа, 17 квітня 2013 21:25

Україна може стати членом бойової групи "Вишеградської четвірки"

Україна може стати членом бойової групи "Вишеградської четвірки"
Фото: radiosvoboda.org

Україну запросять приєднатися до створюваної "Вишеградською четвіркою" (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина) бойової групи.

Про це повідомив начальник Генерального штабу ЗС Польщі Мєчислав Цєнюх на прес-конференції у Сопоті після зустрічі керівників національних генштабів країн "четвірки". Цю інформацію також підтвердили "Укрінформу" в міністерстві оборони РП.

"Положення передбачають, що країни, які не належать до ЄС, можуть співпрацювати з такого типу формаціями. Я переконаний, що Україна буде в змозі запропонувати деякі можливості, які будуть придатними для бойової групи "Вишеградської групи", - заявив Цєнюх.

Він додав, що це питання обговорюватиметься у другий день зустрічі керівників НГШ, коли до них приєднається начальник ГШ Збройних Сил України Володимир Замана.

Як повідомили кореспондентові агентства в міністерстві оборони РП, військова співпраця з Україною, яку планують обговорити в Сопоті на рівні НГШ п'яти країн, може включати декілька тем.

"Маємо намір зосередитися на розвитку формули Вишеградської бойової групи ЄС. Істотним елементом співпраці може бути також розвиток прикордонної співпраці, контроль за повітряним простором, стажування офіцерів у штабах країн "Вишеградської групи", спільні військові навчання, мовні і фахові навчання", - підкреслили в польському оборонному відомстві.

За даними Цєнюха, бойова група складатиметься з 1,5-3 тис. військових. За його інформацією, вона включатиме в себе різні компоненти сил, щоб можна було виконувати завдання також на морі і в повітрі.

Ініціатива створення бойової групи "Вишерагдської четвірки" виникла в 2007 році. До цього часу узгоджено, що Польща відповідатиме за підготовку основного компоненту групи, Чехія – за медичний і логістичний компоненти, Угорщина за інженерну складову, в Словаччина – за захист від зброї масового ураження. Планується, що створювана група підпорядковуватиметься органам Євросоюзу і призначатиметься для дій у рамках операцій чи місій кризового реагування ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Україна може стати членом бойової групи "Вишеградської четвірки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути