вівторок, 13 вересня 2011 09:42

Україна запропонувала Росії грати без краплених карт

Автор: фото з сайта www.facenews.com.ua
  Дмитро Видрін: ”У країнах Центральної Європи були олігархи. Замість них виросли великі транснаціональні мережі”
Дмитро Видрін: ”У країнах Центральної Європи були олігархи. Замість них виросли великі транснаціональні мережі”

Позаштатний радник президента 62-річний Дмитро Видрін розповідає про чинники, які впливають на сучасну українську політику.

Український вибір

— В України є нагода для глобальної, цивілізаційної роботи з Європейським Союзом. Є можливість і для роботи з Росією. Але існує одна ключова проблема. Щоби працювати з Росією, ми маємо недостатній рівень корупції. Там відкати не 30 відсотків, а 70, і крадуть із бюджету зухваліше: не 25 відсотків, а 250. А для роботи з Європою у нас корупція завелика. Тому треба вибирати — або піднімати наш рівень корупції до російських масштабів, або понизити до європейських.

Наші чиновники і бізнесмени, які їх підтримують, розуміють, чому треба йти на Захід. Бо ніякі капітали не вбережуть їх від наслідків соціальних заворушень. Дрейфом у бік Єврозоюзу ми робимо послугу і Росії. Якщо вона втратить "стратегічного партнера" з корупції, то і її політики замисляться, чи не варто почати робити гроші чисто.

Чинна влада

Команда Януковича є модерністською за стилістикою. Попередня була постмодерністською. Різниця між ними в тому, що постмодерністи брешуть, а модерністи або недоговорюють, або замовчують, або перебільшують. За їхніми поняттями, не можна брехати, не маючи підстав для блефу. Якщо кажуть, що Україна отримає Зону вільної торгівлі з Європою у грудні цього року, отже, є якісь передумови.

Янукович мислить категоріями причинно-наслідкових зв'язків. Він розуміє: якщо Євросоюз сказав "а", то рано чи пізно скаже "б". Ми ж не милостині в Європи просимо, а прохаємо адаптувати в Україні її надмірну потужність і технології.

Євросоюз

Євросоюз дуже неоднорідний. У деяких країнах вважають, що ЄС має розширюватися у напрямку Північної Африки. Інші вказують на схід. Франція наполягає на південному розширенні. Їй потрібно перекинути мільярди євро, щоб вирішити проблеми з туніськими та лівійськими біженцями, з дівчатами легкої поведінки з екс-Югославії, наркоторговцями з Косова, Албанії. А Вишеградська четвірка (Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина. — "ГПУ") запитує: хлопці, а хто ж вкладатиме гроші у будівництво мостів через Тису, щоб далекобійники не стояли по дві доби на кордоні? Хто допоможе Україні спорудити автомагістралі, які  стикувалися би з Європою? Угорщина за п'ять років збудувала свої дороги, має тепер потужності, техніку, багато робітників, інженерів. Так само і ми могли б мати 5 тисяч кілометрів доріг, які поєднали б усі регіони. Якщо країну можна перетнути за 15 годин — економічна вигода для Євросоюзу.

Газові угоди з Росією

Росіяни думали, що газова суперечка закінчиться особистими домовленостями. Україна раптом запропонувала викласти карти на стіл і грати без краплених.

Янукович каже, що подаватиме на росіян до міжнародного суду. Такий арбітраж деколи триває роками, а то й десятиліттями. Тут важливо зафіксувати свою позицію: якщо головним регулятором є ринкові відносини, то ми чекаємо від своїх партнерів дій за такими правилами. Цей суд — благо не лише для України, а й для Росії. Москва має термін "примушування до миру". А Київ мусить мати свій — "примушування до ринку". Тоді будуть і біржі, де у відкритому режимі можна буде придбати газ і ніхто не скаржитиметься на ціни. Не потрібно буде і харківських угод. Ці домовленості обвивають наші країни, немов удав. Якщо ми їх примушуватимемо до ринку, то звільнимося від цих удавок.

Зав'язувати вимоги в один пакет — це спадок президентства Леоніда Кучми. Не треба атомні димарі намотувати на газові труби. Хай кожен домовляється про своє. Атомники сідають і визначають, де краще брати комплектуючі — в американців, французів чи росіян. Коли говорять про Одеський припортовий завод, то хай сідають і вирішують, які компанії  займатимуться аміакогоном, щоб не трапилася катастрофа.

Олігархи

Якщо пустити вітчизняних олігархів в економічну конкуренцію з російськими — останні їх рознесуть. Але така сама доля їх спіткає за європейської інтеграції. У країнах Центральної Європи були олігархи. Ногами відкривали двері у кабінетах президентів і прем'єрів, утримували свої фракції в парламентах. Де все це тепер? Замість них виросли такі великі транснаціональні мережі, що олігархи втратили особистісну природу. Хто володіє "Брітіш Петролеум"? Ніхто не скаже, дадуть список зі 100 тисяч акціонерів.

Отже, з одного боку, проти олігархів російські ведмеді, з іншого — європейські вовки. Наших лисів просто задушать.

Судовий процес над Юлією Тимошенко

Влада переживає, що недооцінила вмонтованість Тимошенко в геополітику. На кожній міжнародній зустрічі лунає її ім'я. Недруги країни постійно це використовують.

Тимошенко ставить на чільне місце не адміністрацію, фабрику чи завод, а майдан, вулицю, навіть в'язницю. Якщо вона житиме спокійно в своєму маєтку, журналісти під її палацом не стоятимуть. А біля СІЗО стоять постійно. Кожен її день у камері — це мільйони доларів безкоштовної реклами. На місці влади я їй таких подарунків не робив би.

Зараз ви читаєте новину «Україна запропонувала Росії грати без краплених карт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути