Ексклюзиви
пʼятниця, 02 червня 2017 12:27

Україна може піти шляхом Грузії і Молдови - Парубій про окуповані території

Україна може піти шляхом Грузії і Молдови - Парубій про окуповані території
Голова Верховної Ради Андрій Парубій: у питанні окупованих території треба використати досвід Грузії і Молдови. Фото: УНІАН

У питанні окупованих територій Україна може використати досвід Грузії і Молдови.

Про це сказав голова Верховної Ради Андрій Парубій у четвер на зустрічі з послами держав-членів "Великої сімки", акредитованих в Україні, повідомляє сайт парламенту.

"Ця дискусія триває між експертами і політиками щодо території під окупацією, щодо її статусу, має різні виміри – і безпековий, і гуманітарний", – заявив він.

Парубій зауважив, що у Грузії немає прикордонників на лінії розмежування.

"Необхідно вивчати досвід Грузії і Молдови", – сказав він.

"Українцям, які стали заручниками окупаційних сил, необхідно забезпечити юридичний статус. Питання під моїм особистим контролем", – сказав спікер.

"Москва ігнорує усі міжнародні домовленості, зокрема Мінські угоди", - додав Парубій.

"Останні місяці засвідчили ескалацію конфлікту і військових дій російських найманців. Найболючіше те, що під час цих атак гинуть жителі", – сказав спікер і нагадав, що 13 травня російський снаряд обірвав життя 4 людей, а 27 травня внаслідок обстрілу дістали поранення 8 цивільних.

Також дуже негативним сигналом було рішення Москви про визнання псевдодокументів терористичних організацій ЛНР та ДНР, кожен гуманітарний конвой призводив до ескалації бойових дій на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кабміні готові до запуску віз із Росією

Після російсько-грузинського військового конфлікту в серпні 2008 року Росія окупувала два регіони Грузії - Абхазію і Південну Осетію, і визнала їх "самопроголошену незалежність".

3 травня Молдова визнала Придністров'я окупованою Росією територією. Російські солдати розміщуються у Придністров'ї під виглядом миротворців. Кишинів багато років наполягає на їхньому виведенні.

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Україна може піти шляхом Грузії і Молдови - Парубій про окуповані території». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути