неділя, 11 листопада 2018 17:05

Україну врятує двотурова мажоритарка?

Україну врятує двотурова мажоритарка?
Роман Безсмертний: "Якщо хочете у Верховній Раді мати освічених, розумних, досвідчених, інтелігентних людей, маєте у вигляді закону встановити сито, яке забезпечило б таку якість". Фото: Олександр Косарєв

Двотурова мажоритарна система за партійними списками є оптимальною для України.

Так вважає Роман Безсмертний, майбутній кандидат у Президенти, один з авторів Конституції 1996 року.

"Якщо хочете у Верховній Раді мати освічених, розумних, досвідчених, інтелігентних людей, маєте у вигляді закону встановити сито, яке забезпечило б таку якість. Є оптимальна модель, яка застосовувалася у 1994 році - двотурова мажоритарка абсолютної більшості", - переконаний Безсмертний, який обирався до парламенту за різними виборчими системами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Списки вже складають, пішли інвестиції. Ніхто не дасть нічого змінити"

Безсмертний вважає, що за таких умов виборця не можна купити:

"Навіть якщо створити конкуренцію між розумом і грошима, то купити прихильність можна у першому турі, а у другому не вийде".

За словами політика, українці мають ставити собі за мету: обрати фахових людей, які виконуватимуть свої представницькі функції.

У 1994 році парламентські вибори відбувалися за мажоритарною системою. Кожен з кандидатів мав набрати понад 50% голосів виборців з числа тих, що взяли участь у голосуванні. Виборців має бути не менше 50%, внесених у списки. Якщо жоден кандидат не набирає понад 50% у першому турі, два кандидати з найвищим результатом проходять у другий тур. Вимога набрати понад 50% голосів залишалась і для другого туру.

Нині в Україні діє комбінована виборча система. 225 депутати обираються до Верховної Ради через мажоритарні округи. Перемагає той, хто отримує більшість голосів. Тому перед виборами кандидати намагаються завоювати повагу жителів свого округу та вкладають гроші у ремонти, соціальну допомогу, гречку тощо. Ще 225 кандидатів проходять до Ради через закриті партійні списки. Виборець голосує за партію або блок партій. Якщо вона набирає більш ніж 5% голосів, – проходить до парламенту. За такої системи у депутатів є можливість купити собі місце в парламенті.

Зараз ви читаєте новину «Україну врятує двотурова мажоритарка?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути