середа, 02 лютого 2022 14:11

Україна схвалила угоду про вільну торгівлю з Туреччиною

Україна схвалила угоду про вільну торгівлю з Туреччиною
Уряд також затвердив ще три угоди з Туреччиною. Фото: pixabay.com

Уряд 2 лютого схвалив проєкт угоди між Україною й Туреччиною про зону вільної торгівлі.

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду в середу, повідомляє Gazeta.ua.

"Ми інтенсифікували перемовини з нашими турецькими партнерами, щоб угода відповідала інтересам українського бізнесу, створювала можливості для нашого експорту та потенціал для модернізації українських підприємств", - сказав він.

Президент Володимир Зеленський анонсував підписання домовленості цього тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС розкрило деталі створення альянсу Україна-Британія-Польща

"Укладення угоди сприятиме активізації торгівлі між країнами, зростанню експорту, створенню нових робочих місць, трансферу технологій, обміну досвідом. А також створенню сприятливих умов для забезпечення покращення доступу товарів і послуг на ринки України та Турецької Республіки", - йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Це не лише угода про торгівлю, а й угода про взаємні інвестиції і виробничу кооперацію. Туреччина значно розширює сектори, в яких українські компанії зможуть працювати на постійній основі, а Україна заохочує турецькі підприємства працювати в себе. Угода може дати 2% зростання до ВВП щороку.

Основа угоди полягає в обнуленні мит на 10 337 товарних позиціій, або 95% всіх товарів на експорт. Ще на 1347 існуватимуть товарні квоти або зменшення мит. На початок перемовин Туреччина мала мита в розмірі 29% для українських товарів, натомість українські ставки становили 5%.

У Мінекономіки показали, що в угоді досягнули компромісів щодо ввезення брухту: Україна може зберегти мито, але Туреччина лише частково відкриває ринок. А також зернових та олійних: угода не поширюється на них де-юре, водночас ставка мита для зерна становила і де-факто становитиме 0%.

Туреччина не застосовуватиме додаткові мита та не розмежовувати товари на внутрішній ринок та реекспорт, а також гарантує доступ українських компаній до ринку послуг та їхню недискримінацію.

Уряд також затвердив ще три угоди з Туреччиною: про співпрацю у сфері високих технологій, авіаційній і космічній галузі, у сфері молодіжної політики та про посилення співробітництва правоохоронних органів.

Туреччина підтримує територіальну цілісність й суверенітет України, бере участь у "Кримській платформі".

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан запросив у Туреччину президента РФ Володимира Путіна та запропонував організувати його зустріч із Зеленським в Анкарі. У Кремлі відповіли лише на можливість візиту в Туреччину, але назвали умову.

Ердоґан відвідає Україну 3 лютого. У цей день відзначають 30-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Туреччиною.

Зараз ви читаєте новину «Україна схвалила угоду про вільну торгівлю з Туреччиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути