пʼятниця, 15 листопада 2013 13:10

Україна не заробить на транзиті ядерних відходів в Росію - експерт

Україна не заробить на транзиті ядерних відходів в Росію - експерт

За словами екс-нардепа, колишнього члена Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Олександра Гудими Україна більше 20 років забезпечує транзит ядерних матеріалів з європейських країн до РФ.

Про це він сказав Gazeta.ua, коментуючи підписання 14 листопада президентом Віктором Януковичем Закону Про ратифікацію Угоди між Україною Росією і Угорщиною про перевезення ядерних матеріалів через територію України.

"Угорщина має російську атомну електростанцію "Пакш" і вона згідно угод з виробником ядерних матеріалів, Росією, зобов'язана відправляти відпрацьоване паливо, а також ядерні радіоактивні відходи, які виникають під час експлуатації атомних електростанцій. Наша держава сусідня і навпростець в Росію можна завести ці матеріали тільки через Україну. Це (транзит — ред.) було завжди. І Словаччина і Чехія, на яких є російські атомні електростанції, всі мають подібні угоди"- розказав він.

"Україна в зв'язку з тим, що ратифікувала Енергетичну Хартію,зобов'язана пропускати такі матеріали та забезпечувати безпеку", - додав експерт.

Гудима зазначив, що такий транзит є "загальновідомою практикою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія використає Фірташа для перекачування газу в Європу - експерт

"Це в нас було ще з часів Радянського союзу, коли почали будувати АЕС в Угорщині, Словаччині і Чехії. І навіть колись в НДР (Німецькій Демократичній Республіці — ред.) була станція, де також відправляли через територію Польщі в Радянський союз ядерні відходи і відпрацьоване ядерне паливо", - сказав він.

Екс-нардеп зауважив, що такий транзит не є способом заробітку.

"Мова не йде про прибутки, мова йде про безпеку... все здійснюється під егідою Міжнародного агентства з атомної енергії. Так що ніяких додаткових доходів тут бути не може. Хоча я припускаю, що сам транзит таких матеріалів може коштувати дорожче в декілька разів, але це не є спосіб заробітку", - сказав він.

Гудима додав, що відпрацьоване ядерне паливо перевозиться у спецконтейнерах і є "абсолютно безпечним" так само як і відходи. Про будь-які надзвичайні ситуації під час перевезення по території України екс-нардепу нічого не відомо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перспектив перегляду газового контракту поки немає - експерт

"Такі перевезення є встановленою практикою, де я не бачу особливих тривог для українців і підстав для зароляння нових коштів", - сказав він.

Зараз ви читаєте новину «Україна не заробить на транзиті ядерних відходів в Росію - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути