понеділок, 16 жовтня 2017 12:42

Угорщина порушить питання про український освітній закон

Угорщина порушить питання про український освітній закон
Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання про порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з прийняттям українського закону про освіту. Фото: ТСН

Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання про порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з прийняттям українського закону про освіту.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

"Я б сказав про наявність жорсткого порушення прав людини по сусідству з ЄС, коли український парламент прийняв закон про освіту. Вони дуже сильно порушили права національних меншин, коли у всіх нацменшин забрали право використовувати рідну мову в навчанні після 10 років. Це жорстке порушення прав людини, прав нацменшин і жорстке порушення Угоди про асоціацію. Тому я буду вести переговори, під час наступного засідання саміту асоціації з Україною ми повинні поставити обговорення цієї ситуації до порядку денного", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Венеціанська комісія має одне питання до закону про освіту

28 вересня набув чинності закон "Про освіту". Він передбачає, що діти з нацменшин в Україні з середньої школи починатимуть вчитися державною мовою. Якщо мова нацменшини належить до мов Європейського Союзу, можливе викладання також нею однієї або кількох дисциплін.

Занепокоєння освітньою реформою в Україні висловили Болгарія, Угорщина, Румунія, Росія та Молдова. Там вважають, що український закон "Про освіту" порушує права їхніх меншин.

При цьому в Угорщині, до прикладу, українською мовою викладають лише в одному ліцеї.

26 вересня уряд Угорщини заявив, що блокуватиме всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Міністерство закордонних справ України направило закон "Про освіту" на експертизу у Венеціанську комісію.

Зараз ви читаєте новину «Угорщина порушить питання про український освітній закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути