вівторок, 18 вересня 2012 15:45

У журналістів забирають право на професію і боротися з цим можна тільки на Майдані - Стець

У журналістів забирають право на професію і боротися з цим можна тільки на Майдані - Стець
Юрій Стець: "Журналісти мають обирати: або лизати дупи владі, або сідати до тюрми". Фото: 24tv.ua

Журналісти тепер стоятимуть перед вибором: або "лизати дупи політикам, або сідати до тюрми".

Так народний депутат, голова комітету свободи слова та інформації, колишній гендиректор 5 каналу Юрій Стець прокоментував Gazeta.ua голосування у першому читанні Верховною Радою законопроекту щодо притягнення до відповідальності за наклеп.

"Це класична ознака того, що у журналістів забирають право на професію. Оскільки тепер журналісти будуть стояти перед вибором: або облизувати дупи тих, хто знаходиться при владі, або сідати до тюрми", - наголосив нардеп.

Він пояснив, що тепер, наприклад, якщо журналіст напише, що такий-то кандидат у депутати підкуповував виборців роздаючи гречку, політик каже - це наклеп, подає до суд і журналіст сідає до тюрми. "Тепер поставте собі запитання, наскільки ви готові говорити правду і сидіти в тюрмі, чи ви не готові говорити правду і при цьому залишитися без професії. Це буде питання зараз до кожного журналіста", - підкреслив Стець.

Парламентар переконаний, що механізмів протидії цьому небагато: "Механізм, власне, один — виходити на вулицю і робити те, що ми робили у 2004 році, коли виборювали свободу слова. Інших варіантів немає — тільки акції протесту, при чому повної консолідації всіх журналістів. Блокування, відмова спілкування з депутатами, які за це голосували".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович боїться повторення 2004 року" - прихильники ТВі дві години мітингували у Києві

Стець додав: "Згадайте 2004 рік, коли 5 канал оголошував голодування, виходив на акції протесту, на пікети, на Майдан. З нами було близько 300 журналістів. Були акції протесту на інших телеканалах, в тому числі і на 1+1, і таким чином ця свобода слова стала реальністю в Україні. І зараз, поки журналісти не покажуть, що вони готові мати свою громадянську позицію, боюсь, що права на професію просто не залишиться".

"Коли я був журналістом, я це робив і я готовий по факту зараз так само виходити із журналістами, якщо вони консолідуються", - запевнив він.

Стець також підкреслив, що світова спільноти відреагує на цей законопроект, але влада все рівно не прислухається до них. "Реакція світової спільноти для мене є очевидною, але що це дасть? Поки всередині не буде протестного настрою і він не буде вуличним, нічого не зміниться. Жодна світова спільнота не може вплинути на людей, які знаходяться при владі. Це вже доконаний факт. Очікувати на те, що нас врятує світ не можна. Або ми врятуємо самі себе, або ні", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні журналісти в Україні не в змозі захистити людей - Романюк

Політик переконаний, що законопроект було внесено на розгляд ВР так, що в ухваленні його і у другому читанні сумнівів не виникає.

"Механізм запуску проходження цього законопроекту свідчить про те, що цей законопроект буде прийнятий, оскільки цей законопроект не був розписаний на розгляд у проходженні комітету свободи слова і інформації, який є профільним, який мав би розглядати цей законопроект. Але вони, розуміючи, що цей законопроект не пройде у нашому комітеті, просто його винесли на голосування", - пояснив Стець.

Зараз ви читаєте новину «У журналістів забирають право на професію і боротися з цим можна тільки на Майдані - Стець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути