середа, 28 жовтня 2020 13:19

У Зеленського прокоментували скандальне рішення суду щодо недостовірного декларування

У Зеленського прокоментували скандальне рішення суду щодо недостовірного декларування
Представник президента у КС казав, що кримінальна відповідальність за недостовірне декларування однозначно має бути. Фото: ТСН

Конституційний суд, ухвалюючи рішення про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, діяв на порушення регламенту та в умовах конфлікту інтересів.

Про це розказав представник президента у КС Федір Веніславський в коментарі "УНІАН".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді КС попалися на недостовірному декларуванні

"Суд діяв в умовах реального конфлікту інтересів, оскільки щодо одного із суддів є кримінальне провадження за цієї статтею і потенційно ще щодо кількох суддів можливі кримінальні провадження за цією статтею.

Судді, очевидно, діяли на порушення встановленого законодавством обмеження на дії в умовах конфлікту інтересів та з порушенням регламенту Конституційного суду України", - заявив Веніславський.

Наслідки цього рішення КС очевидні: відповідна стаття Кримінального кодексу втратить чинність, а розпочаті за нею кримінальні провадження мають бути припинені, пояснив він.

Кримінальна відповідальність за недостовірне декларування однозначно має бути з точки зору правової регламентації, наголосив представник президента в КС.

"Відповідальність за недостовірне декларування має бути. Якщо немає відповідальності за недостовірне декларування - то втрачає сенс перевірка декларацій і встановлення, що є розбіжності між тими статками, які реально є в того чи іншого суб'єкта, в тому числі і в судді Конституційного суду, з тими, які він задекларував. Очевидно, що має бути відповідальність за такі дії".

В парламент за ініціативи або президента, або нардепів буде поданий відповідний законопроєкт про встановлення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Але зараз потрібно дочекатися публікації рішення Конституційного суду, щоб подивитися аргументації, чому саме положення статті ККУ не відповідали нормам Конституції, припустив Веніславський.

"Поки ми не побачимо мотивацію КС, важко щось прогнозувати. Рішення Конституційного суду є остаточним, і воно є обов'язковим для всіх. З іншого боку, не викликає сумнівів, що має бути відповідальність за недостовірне декларування. Будемо шукати моделі з урахуванням позиції Конституційного суду, і далі прийматимемо рішення".

27 жовтня Конституційний суд визнав неконституційною статтю, яка передбачає покарання за недостовірне декларування. КСУ прийняв рішення за конституційним поданням депутатів від ОПЗЖ і групи "Партія "За майбутнє".

Водночас президент Володимир Зеленський пообіцяв повернути через Верховну Раду закон про систему декларування майна та доходів посадовців і депутатів.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського прокоментували скандальне рішення суду щодо недостовірного декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути