Ексклюзиви
понеділок, 10 листопада 2008 16:42

У Ющенка підозрюють, що газові переговори Тимошенко не мають позитивного результату

Заступник глави секретаріату президента Андрій Гончарук висловив нерозуміння того факту, що на фоні кризи тема газових переговорів відійшла для уряду на другий план.

На його переконання, наради та заяви, що "рясно та густо" з"являються на цю тему, лише демонструють "відсутність реальних кроків із мінімізації наслідків світової фінансової кризи на національну економіку", повідомляє прес-служба президента.

Натомість, зауважив Гончарук, завершення газових переговорів є важливим моментом для розуміння того, в яких умовах економіці України доведеться функціонувати наступного року.

Він зазначив, що уряд "неодноразово не виконував директиви на газові переговори, які, серед іншого, передбачали визначення ціни на газ для України до початку бюджетного процесу".

"Світова криза стала причиною значного падіння цін на нафту і, відповідно, нафтопродукти. На нафту ціна знизилася з 140 до 60 доларів. Оскільки прив"язка до нафти як альтернативного ресурсу енергії є загальносвітовою практикою, ціна для всіх західноєвропейських споживачів природного газу з Росії впаде", - зауважив Гончарук.

Водночас, сказав він, хотілося б зрозуміти, чому при тому, що у Європі ціна на газ знижується, для України вона росте.

"Утаємниченість результатів газових перемовин, відмова надати звіт, постійні заяви про те, що уряд хоче вести переговори взагалі без директив, на власний розсуд, можуть свідчити про те, що ці переговори для України не мають позитивного результату", - вважає представник секретаріату президента.

Гончарук також висловив занепокоєння, що чинний підхід може мати негативні наслідки для економіки, адже "непоодинокі випадки, коли різні центральні органи виконавчої влади, відповідальні за цю сферу, взагалі не можуть домовитися між собою".

Прикладом цього заступник глави секретаріату президента назвав двомісячне узгодження Мінекономіки і Мінпромполітики переліку підприємств, які можуть отримувати природний газ із нульовою ставкою цільової надбавки.

Саме тому, за словами Гончарука, "швидкість завершення газових переговорів і, головне, їхні результати і є оцінкою здатності уряду впоратися із кризою".

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка підозрюють, що газові переговори Тимошенко не мають позитивного результату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути