пʼятниця, 12 лютого 2010 13:33

У Ющенка просять ще двох Героїв для соратників Бандери

У Ющенка просять ще двох Героїв для соратників Бандери
Об"єднання тернопільських громадських організацій "Українська справа" звернулося з відкритим листом до президента, аби той нагородив званням Героя України провідника ОУН - Ярослава Стецька.

Засновник "Української справи" в Тернопільській області Михайло Ратушняк вважає, що Ярослав Стецько - чи не найсильніший ідеолог ОУН, і заслуговує такого визнання.

"Декларативне звернення до президента ми зробили в річницю народження Стецька. Думали через два роки - коли буде сота річниця, почесне звання якраз доречно було б дати. Зараз навіть не знаю що думати. Всі знають які зобов"язання має Янукович перед своїм електоратом - відповідно вшановувати героїв підпілля навряд чи буде. Хоча, з іншої сторони - він заявляв, що хоче об"єднати націю. То можливо, це якраз йому шанс", - зазначив він.

Ратушняк висловив думку, що, теоретично, звання героя може присвоїти Стецьку і діючий президент. Адже до інавгурації Януковича є ще трохи часу, а Ющенко якраз перебуває на хвилі національного піднесення.

Активісти "Української справи" зазначають, що не погано було б дати звання Героя і Євгену Коновальцю.

"Стецько і Бандера - це були ідеологи, а Коновалець - був менеджером. Він був тим хто фізично організовував українське підпілля", - сказав Ратушняк.

Наразі звання Герой України отримали посмертно двоє провідників ОУН-УПА. У жовтні 2007 року президент України дав таке звання головному командирові Української повстанської армії у 1942–1950 роках, генерал-хорунжому Роману Шухевичу. 20 січня 2010 року аналогічне звання отримав довголітній провідник ОУН Степан Бандера.

Ярослав Стецько разом з Бандерою та Шухевичем керували політбюро ОУН в 1945 році. Після проголошення 30 червня 1941 року Акту Української Держави, Стецька призначили прем"єром Українського Державного Правління. З 1968 він Очолював провід правління ОУН.

Євген Коновалець у 1920 році став засновником Української Військової Організації, з якої в майбутньому і утворилася Організація Українських націоналістів. Коновалець був першим очільником проводу ОУН.

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка просять ще двох Героїв для соратників Бандери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути