Ексклюзиви
вівторок, 13 жовтня 2009 14:39

У Тимошенко з Путіним тверда домовленість: ніяких штрафів

У Тимошенко з Путіним тверда домовленість: ніяких штрафів

Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко впевнена, що умову про те, що російський "Газпром" не стягуватиме з НАК "Нафтогаз України" штрафи за недобір газу, буде документально зафіксовано наприкінці цього року.

Про це вона заявила сьогодні на брифінгу в Луцьку.

"Є тверда домовленість з прем`єр-міністром Росії (Володимиром Путіним). Ми домовилися, що наприкінці року, коли ми оформлятимемо річні акти, ми все підпишемо так, щоб воно (нестягнення штрафів) було документально зафіксоване", – сказала Тимошенко.

Разом з тим, прем`єр зазначила, що їй неприємно, що останніми днями російська сторона знову почала загострювати проблему в газових відносинах.

"Мені неприємно, що навколо газової проблеми продовжується політичне нагнітання, коли воно не має жодних підстав. Абсолютно", – сказала Тимошенко.

12 жовтня в Москві віце-спікер Державної думи, президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявив, що Росія наприкінці року може поставити перед Україною питання про сплату штрафів за недобір газу.

"Досі "Газпром" плату з України бере за фактично вибраний обсяг газу, не штрафуючи її за невибраний обсяг. Я думаю, що це має стати предметом розгляду. Зазвичай цей принцип "бери або плати" за підсумками за рік йде. Тому, може, 1 січня виникне питання, що за невибрані обсяги треба платити", - сказав В.Язєв.

Він нагадав, що Україна не вибирає законтрактовані обсяги газу, як і ряд європейський країн. За його словами, замовник, згідно з контрактом, має вибрати 80% законтрактованого газу. Якщо ж він цього не робить, то повинен сплатити за невибрані обсяги.

Язєв додав, що найбільші споживачі Європи ведуть переговори з "Газпромом" з цього питання.

Нагадаємо, що Україна в 2009 році, замість обумовлених на початку року 40 мільярдів кубометрів, планує купити 33 мільярди кубометрів газу.

В результаті домовленостей між прем`єр-міністрами України і РФ Тимошенко і Путіним "Газпром" звільнив НАК "Нафтогаз України" від штрафу за недобір газу, хоча міг оштрафувати українського партнера, за даними ЗМІ, на 5 мільярдів доларів.

УНІАН.
Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко з Путіним тверда домовленість: ніяких штрафів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути