четвер, 15 вересня 2011 10:43

У Тимошенко попросили Пшонку потурбуватись про "васильківських терористів"

У Тимошенко попросили Пшонку потурбуватись про "васильківських терористів"

Народний депутат України від БЮТ Віктор Олійник закликав Генеральну прокуратуру України розслідувати факти порушень прав членів всеукраїнської громадської організації "Патріот України", яких звинувачено у підготовці теракту.

Як стало відомо Gazeta.ua, про це йдеться у депутатському зверненні Олійника на ім'я генерального прокурора Віктора Пшонки.

Зокрема, народний депутат нагадав ГПУ про те, що "патріотівці" вважають вибухівку, знайдену в офісі організації, підкинутою.

Також парламентарій попросив відомство перевірити численні факти силового "вибивання" свідчень із затриманих, недопуску до них адвоката та знущання співробітниками СБУ над їхніми рідними і близькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналіст попросив у Януковича захисту від СБУ

Олійник також закликав ГПУ перевірити законність затримання членів "Патріота України", адже, за словами нардепа, згідно ст.106 Кримінально-процесуального кодексу України орган дізнання вправі затримати особу, підозрювану у вчиненні злочину лише тоді, коли цю особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення; коли очевидці, в тому числі й потерпілі, прямо вкажуть на дану особу, що саме вона вчинила злочин; коли на підозрюваному або на його одягу, при ньому або в його житлі буде виявлено явні сліди злочину.

Окрім того, "бютівець" наголосив, що перед допитом підозрюваному має бути роз'яснено його права, передбачені статтею 431 Кримінально-процесуального кодексу України, а також повідомлено, у вчиненні якого злочину він підозрюється, про що робиться відмітка в протоколі його допиту.

Водночас, Олійник попросив ГПУ перевірити законність обшуків в житлових приміщеннях активістів, оскільки відповідно до ч.1 ст.30 Конституції України, ч.5 ст.177 КПК України обшук житла чи іншого володіння особи проводиться лише за вмотивованою постановою судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одному з "васильківських терористів" підкинули вдома зброю?

Натомість, за словами націоналістів, при здійсненні обшуків жодна постанова суду не була пред'явлена, особи, які здійснювали обшук, навіть не представились, не повідомили своє ім'я та посаду.

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко попросили Пшонку потурбуватись про "васильківських терористів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути