вівторок, 25 вересня 2012 13:34

Спецтема: Боротьба за "мову"

У Тимошенко натякнули, що в Україні російською говорять тільки ув'язнені, гості або окупанти

У Тимошенко натякнули, що в Україні російською говорять тільки ув'язнені, гості або окупанти
Володимир Бондаренко виступає за введення у паспорти графи "національність". Фото: tvi.ua

В Україні російською мовою можуть говорити тільки ув'язнені, гості або окупанти.

Про це, цитуючи в ефірі телеканалу ТВі слова Карла Маркса, заявив народний депутат від фракції "БЮТ-Батьківщина" Володимир Бондаренко.

"Російською мовою можуть говорити всі. Але в Україні російською мовою, за визначенням Карла Маркса, можуть говорити тільки ув'язнені, гості або окупанти. Це класика Маркса. То давайте визначимось, хто є ким — хто окупантом, хто гостем, хто ув'язненим", - наголосив Бондаренко.

За словами політика, до Верховної Ради внесено законопроект ("Про внесення змін до закону України "Про засади державної мовної політики" (щодо посилення захисту мовних прав російського і російськомовного населення України), який свідчить про "повзучу агресію з різних боків на українську мову".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонал" зареєстрував у Раді проект закону про другу державну мову

"Хочу сказати, що ми єдина держава в світі, яка змушена відстоювати права україномовного населення. Адже Росія здійснює свою експансію — намагається будувати у нас свої школи, наприклад", - уточнив "бютовець".

Бондаренко запропонував провести в Україні перепис населення із зазначенням своїх мовних переваг, а також увести в паспорта громадян української держави графу "Національність".

"Я пропоную — давайте введемо у паспорта українців запис, яку національність вони визнають своєю національністю. І виявиться, що в Україні не так то й багато людей, які декларують себе як росіяни. Вони просто зросійщені за багато часів люди, які є українцями", - підкреслив парламентарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двомовність - перспектива чи завада?

На його переконання, російська мова в Україні для українців є іноземною.

"Адже є мова титульної нації. І в Конституції записано, що державною мовою в Україні є українська мова", - підсумував Бондаренко.

 

Зараз ви читаєте новину «У Тимошенко натякнули, що в Україні російською говорять тільки ув'язнені, гості або окупанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

67

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути