середа, 12 січня 2011 09:27

У США думають, що Янукович їх дурить

У США думають, що Янукович їх дурить

Дії української прокуратури нагадують політичне переслідування, ніж боротьбу з корупцією.

Таку думку озвучив віце-президент Атлантичної Ради США Деймон Вілсон в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Ми бачимо сьогодні, що державні інституції використовуються для переслідування політичної опозиції. Відверто, ми знаємо, що в українській політиці немає ангелів. Мене турбує те, що відбувається сьогодні - це повторення сценарію систематичного переслідування колишніх урядовців", - зазначив експерт.

За його словами, подібні дії становлять велику небезпеку для демократичної системи.

"Це не демократія, якщо після того як тебе вибрали, ти робиш все для того, щоб якомога довше утриматися при владі. І сьогодні в Києві є люди, які намагаються це робити. Це надзвичайно небезпечна ментальність для демократичної системи", - заявив Вілсон.

На думку експерта, "випадки переслідування журналістів та інтелігенції і особливо тепер з переслідуванням колишніх посадовців – це виглядає як вибіркове переслідування тих, хто асоціюється з попереднім урядом, Помаранчевою революцією".

В свою чергу радник Гельсінської комісії Орест Дейчаківський зазначає, що світ чудово орієнтується у ситуації в Україні.

"Якщо члени уряду Януковича думають, що вони можуть водити Захід за носа, то я хочу сказати, що захід все прекрасно розуміє. Я ще не зустрів жодної особи, яка працює з Україною, хто б не думав, що останні кримінальні переслідування уряду Тимошенко є політично вмотивованими", - заявив експерт.

Він також прогнозує охолодження у відносинах Україна-ЄС в разі погіршення ситуації з демократією в нашій країні.

"Якщо ситуація з демократією погіршуватиметься такими темпами як сьогодні, я не думаю що Європейський Союз захоче мати справу з Україною. Це і так важко, Європа не чекає на Україну з відкритими обіймами навіть за найкращих обставин", - зазначає Дейчаківський.

В той же час радник переконаний, що плюралізм української нації, коли половина населення не погоджується з політикою уряду, існування хоч і слабкого громадянського суспільства та відносно вільних медіа дає шанс Україні вистояти і уникнути запровадження повного авторитарного режиму, на зразок тих, що діють в Росії чи Білорусі.

Нагадаємо, що президент Віктор Янукович підкреслює, що його пріоритетом є боротьба з корупцією. Саме цим глава держави пояснює затримання колишніх опозиціонерів.

Зараз ви читаєте новину «У США думають, що Янукович їх дурить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути