Ексклюзиви
понеділок, 10 липня 2023 20:30

У Раді пропонують амністувати топ корупціонерів – ЦПК

У Раді пропонують амністувати топ корупціонерів – ЦПК
Народні депутати пропонують амністувати топ корупціонерів і фактично дозволити красти на відбудові, заявили в Центрі протидії корупції. Фото: Facebook.com/verkhovna.rada.ukraine

У Верховній Раді намагаються врятувати фігурантів сотень корупційних справ через правку до законопроєкту № 8235 про внесення змін і доповнень до Кримінального кодексу.

Народні депутати намагаються декриміналізувати чисельні злочини з уже визначеними підозрюваними або обвинуваченими в корупції, які зараз розслідують Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура або вже розглядає Вищий антикорупційний суд. Про це повідомив Центр протидії корупції.

Йдеться про поправку до статті 364 – зловживання владою або службовим становищем.

Депутати пропонують змінити цю статтю таким чином, щоб зі складу злочину у вигляді зловживання владою або службовим становищем випадали випадки, коли чиновник зловживає владою не на свою користь, а на користь третіх осіб.

Зі слів активістів, ця правка допоможе звільнити від потенційної відповідальності фігурантів таких справ:

справа Роттердам+, де посадовці ухвалювали незаконні рішення в інтересах групи компаній ДТЕК Ріната Ахметова. За висновками слідства, схема завдала збитків державі на близько 40 млрд грн;

справа посадовців Укрнафти, що діяли в інтересах третіх осіб, зокрема групи Ігоря Коломойського. Дії посадовців призвели до збитків державі на понад 13 млрд грн;

справа екскерівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, який зловживав владою на користь екснардепа Олександра Онищенка. Справа знаходиться на фінальній стадії розгляду у ВАКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАСК ліквідували, а скандальний Вовк і решта суддів отримали понад 40 мільйонів з кишень українців

"У разі ухвалення правки в запропонованій редакції ці та сотні інших корупційних справ за цією статтею доведеться закрити. Уже ухвалені у ВАКС вироки у більшій кількості справ за цією статтею будуть скасовані", – заявили в ЦПК.

Цією ж правкою нардепи також пропонують внести до статті 364 Кримінального кодексу положення за яким може значно ускладнитись розслідування справ про штучне завищення цін у закупівлях.

Зокрема проблема може виникнути під час розслідування справи "яєць по 17 гривень", які купували у Міністерстві оборони.

Аналогічна ситуація виникне, наприклад, і з випадками продажу державних активів чи здачі їх в оренду за заниженою ціною.

"По суті, депутати такими правками "вбивають" одразу двох зайців: рятують від відповідальності багатьох чиновників, яких вже зловили на зловживаннях, а також дають дозвіл для зловживань і крадіжок на відбудові", – сказали в організації.

Водночас Україна досі не виконала низку антикорупційних заходів, необхідних для відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу, заявили активісти.

Так, не виконано жодного заходу, який стосується рекомендації Єврокомісії щодо "посилення боротьби з корупцією шляхом ефективних розслідувань і належної динаміки судових справ".

Зокрема, досі не відновлене електронне декларування, а окремі топкорупційні справи роками не можуть пройти навіть підготовчу стадію у суді.

"Натомість народні депутати відхилили законопроєкт про реформу САП і тепер пропонують амністувати топ корупціонерів і фактично дозволити красти на відбудові", – заявили у Центрі протидії корупції.

Минулого місяця громадські організації розкритикували призначення Кабінетом міністрів Олени Думи головою Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

У червні Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження щодо нардепа від партії "Слуга народу".

Зараз ви читаєте новину «У Раді пропонують амністувати топ корупціонерів – ЦПК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути