Ексклюзиви
пʼятниця, 30 червня 2023 17:43

"І це напередодні визначального для України саміту НАТО" – громадськість розкритикувала призначення директора АРМА

"І це напередодні визначального для України саміту НАТО" – громадськість розкритикувала призначення директора АРМА
Громадські організації розкритикували призначення Олени Думи директором АРМА. Фото: Facebook-сторінка

Громадські активісти розкритикували призначення Кабінетом міністрів Олени Думи головою Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Центр протидії корупції заявив, що призначення Думи незаконне. Також – що вона займалася дискредитацією тодішнього кандидата у президенти Сполучених Штатів Америки Джозефа Байдена.

"Під час конкурсу вона не отримала необхідної кількості голосів. Адже один з членів конкурсної комісії відкликав свій (вирішальний) голос за Думу. Але, як бачимо, владі начхати на процедури та арифметику, тому уряд покірно виконав вказівку згори", – сказали в ЦПК.

Активісти заявили, що Дума публічно допомагала Руді Джуліані, колишньому адвокату Дональда Трампа, і підозрюваному у державній зраді екснардепу Андрію Деркачу, "мочити" Байдена.

"І це напередодні визначального для України саміту НАТО, рішення якого великою мірою залежить саме від Байдена", – заявили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОАСК ліквідували, а скандальний Вовк і решта суддів отримали понад 40 мільйонів з кишень українців

Також з критикою виступила громадська організація Transparency International Ukraine.

"Рішення щодо призначення Думи точно відіб'ється на майбутньому АРМА. І, на жаль, скоріше за все, у негативному світлі", – сказав очільник організації Андрій Боровик.

Нагадав, що створення і належне функціонування Агентства – одна з вимог безвізового режиму з Європейським Союзом.

"Тому невміле, і тим більше політично заангажоване управління АРМА може вплинути не тільки на сам орган, але і на євроінтеграційний процес", – сказав активіст.

"Знову біг по колу і стрибок на граблі. І це тоді, коли час вимірюється не годинами і днями, а в людських життях", – прокоментував перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики, народний депутат Ярослав Юрчишин.

Уряд призначив Думу, бо її погодив Офіс президента, заявив нардеп.

"Лояльність важливіша за євроінтеграцію", – сказав Юрчишин.

30 червня уряд призначив директором АРМА Олену Думу. Торік у вересні затвердили комісію для обрання нового керівника відомства.

Агентство з розшуку та менеджменту активів створили у 2015 році. Це було одним з основних критеріїв виконання Україною плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС.

Торік Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові АРМА Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою і розтраті 426 млн грн у 2019 році.

Зараз ви читаєте новину «"І це напередодні визначального для України саміту НАТО" – громадськість розкритикувала призначення директора АРМА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути