понеділок, 12 червня 2017 16:29

У Раді підготували черговий закон на захист української мови

У Раді підготували черговий закон на захист української мови
Видавців зобов'яжуть випускати не менше половини продукції державною мовою - законопроект. Фото: УНІАН

На розгляд Верховної Ради підготували закон, яким зобов'яжуть видавців випускати не менш як половину продукції державною мовою.

Йдеться про законопроект №5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". У документі змінили статті про друковані ЗМІ та книговидання. Документ підписали 76 народних депутатів, повідомляє "Дзеркало тижня".

У тексті законопроекту йдеться про те, що розповсюдження за передплатою друкованих засобів масової інформації іноземними мовами допускається за умови можливості підписки на це ж видання українською мовою.

Також згідно з проектом закону, у всіх місцях продажу газет і журналів має бути не менш як 50% назв видань державною мовою.

Видавців книг зобов'язали випускати не менш як половину продукції протягом року українською. Держава має право обмежувати ввезення в Україну книг іноземною мовою.

Законопроект №5670 "Про державну мову" передбачає захист української мови і передбачає вільне володіння мовою посадовими особами України, а також введення квот мовлення в ефірі телерадіокомпаній та зростання україномовних ЗМІ.

Законопроект вводить штрафи і серйозніше покарання за невикористання української мови в прописаних випадках і приниження державної мови відповідно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо буде українська мова, буде лад. Ні - вічний Путін" - лауреат Шевченківської премії

У травні Верховна Рада встановила 75% мовні квоти на телебаченні. Згідно з законом, у загальному тижневому обсязі мовлення телерадіоорганізацій загальнонаціональної та регіональної категорії мовлення частка передач та/або фільмів державною мовою має становити не менш як 75% у кожному з проміжків часу між 07:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00.

Для місцевих телеканалів квота знижена до 50% у цей період часу.

Зараз ви читаєте новину «У Раді підготували черговий закон на захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути