четвер, 07 травня 2020 14:40

У Раді Європи турбуються про незалежність НАБУ

У Раді Європи турбуються про незалежність НАБУ
У Раді Європи нагадали, що для них вкрай важлива операційна незалежність НАБУ. Фото: НАБУ у Facebook

Владу України застерігає від змін законодавства група держав з боротьби з корупцією Ради Європи.

Ці зміни загрожують незалежності НАБУ, про це пише в листі президент органу при Раді Європи Мартін Мрчела на ім'я члена Національної ради з питань антикорупційної політики Михайла Буроменського, передає НВ.

"Нашу увагу привернув законопроєкт №3113, який зареєстровано у Верховній Раді і який передбачає зміни до законодавства про Національне антикорупційне бюро (НАБУ), зокрема щодо підстав звільнення директора бюро", — сказано в листі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посли ЄС погодили виділення Україні 1,2 млрд євро

У Раді Європи нагадали, що для них вкрай важлива операційна незалежність НАБУ.

"Зокрема, як це викладено в нещодавньому звіті про виконання рекомендацій, ГРЕКО акцентує на необхідності захистити НАБУ від неналежного впливу або тиску, щоб забезпечити його операційну незалежність, при цьому цілковито виконавши вимоги рекомендацій ГРЕКО. Буду вдячний, якщо ви доведете цей лист до відома компетентних органів влади, щоб переконатися, що під час розробки та прийняття законодавства органи влади України повністю дотримуються вимог ГРЕКО щодо незалежності НАБУ", — наголосив президент.

28 квітня комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував депутатам проголосувати в першому читанні за законопроєкт №3133, яким пропонується звільняти директора Національного антикорупційного бюро за вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією.

Міжнародний валютний фонд попередив Офіс президента України, що можливі зміни законодавства про Національне антикорупційне бюро призведуть до перегляду дій фонду.

Зараз ви читаєте новину «У Раді Європи турбуються про незалежність НАБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути