пʼятниця, 03 лютого 2012 16:11

У ПР передбачають ухвалення нового КПК уже в березні

У ПР передбачають ухвалення нового КПК уже в березні

Депутати Верховної Ради не мають наміру затягувати розгляд проекту Кримінально-процесуального кодексу, швидше за все, його остаточно ухвалять вже в березні, повідомив народний депутат фракції Партії регіонів, член парламентського комітету з питань правової політики Владислав Забарський.

"Проект КПК отримав надзвичайно схвальні відгуки від міжнародних експертів, тому ми не маємо наміру затягувати з його ухваленням. Сподіваємося затвердити його вже в березні поточного року", - сказав він.

"Оскільки проект КПК передбачає серйозні зміни до чинного кримінального процесу, окремі його положення будуть вступати в дію поступово. Це дозволить максимально гармонійно ввести КПК в чинне законодавство", - додав парламентарій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович чекає, що ВР дасть добро його КПК

За словами Забарського, основним завданням проекту КПК є створення рівних можливостей для кожної зі сторін у кримінальному процесі та впровадження в кримінальне судочинство принципу змагальності, при якому результат розгляду судом конкретного випадку притягнення особи до кримінальної відповідальності буде залежати виключно від обгрунтованості позиції сторін.

Проект закону також передбачає розширення судового контролю на стадії досудового розслідування та оптимізацію системи запобіжних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Судді і прокурори можуть чинити спротив новому КПК

"Чинне законодавство окреслює досить широкі можливості для надмірного і невиправданого застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Згідно з положеннями проекту КПК для його застосування сторона звинувачення має довести в суді, що інші запобіжні заходи не зможуть забезпечити належної поведінки підозрюваного", - повідомив народний депутат .

"Однією з найважливіших новацій у проекті КПК є ліквідація можливості відправлення справи на додаткове розслідування, яке тепер призводить до необгрунтованого затягування розгляду справ", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "БЮТ-Батьківщині" вже побоюються нового КПК

Крім того, за його словами, в порівнянні з чинним законодавством, яке надає широкі можливості суду апеляційної інстанції повертати справу на новий розгляд до суду першої інстанції, проект містить обмежений перелік підстав для ухвалення такого рішення апеляційним судом.

Зараз ви читаєте новину «У ПР передбачають ухвалення нового КПК уже в березні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути