пʼятниця, 06 січня 2023 12:14

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони прокоментували скандальний закон "про дезертирство"

У Міноборони прокоментували скандальний закон "про дезертирство"
У Міноборони підтвердили, що скандальний законопроєкт "про непокору" продушував Генштаб. Фото: facebook.com/reznikovoleksii

Міністр оборони України Олексій Резніков підтримує законопроєкт, що посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Обурення українців так званим законом "про дезертирство" можна було б зрозуміти, якби зараз у державі не точилася війна, заявив він в ефірі національного телемарафону, передає Gazeta.ua.

"На початку моєї каденції ми домовилися, що я не вчитиму воювати Валерія Залужного і весь Генеральний штаб. Це була ініціатива саме військових, командирів бригад, командирів ОТУ та ОСУ. Благали, благали, щоб внести ці зміни до законодавства, бо в певних ситуаціях є проблеми з дисципліною", – сказав Резніков.

Він додав, що "деякі люди" нібито користуються цією ситуацією. Зокрема й росіяни використовують її у своїх пропагандистських цілях.

"Навіть листівки розкидали, як і що потрібно зробити – кинути зброю. Були підбурювачі, їх проплачували. Служба безпеки це фіксувала. А далі ці люди уникали покарання. Тобто принцип невідворотності покарання не працював", – розповів очільник Міноборони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, за якої умови зниклого безвісти військового можуть визнати померлим

Він підтвердив, що Залужний особисто звернувся до президента з проханням підписати закон. Над законопроєктом нібито працювали багато місяців.

Цікаво, що сам законопроєкт внесли до Ради 8 грудня від імені депутатів "Слуги народу" (голови фракції Давида Арахамії, від керівників комітету нацбезпеки Олександра Завітневича та правоохоронного комітету Сергія Іонушаса, а також інших). За два дні профільний комітет розглянув законопроєкт, а вже 13 грудня парламентарі без тривалого обговорення, другого читання та внесення правок швидко ухвалили його відразу в цілому (за закон проголосували 290 народних обранців з різних фракцій і груп).

"Ті, хто обурений, – я, напевно, міг би їх зрозуміти, якби зараз був мирний час. У нас сьогодні йде відкрита війна. Стоїть питання виживання. Коли хтось залишає поле бою, його товариші гинуть. Це питання збереження життів наших військовослужбовців", – додав Резніков.

13 грудня Верховна Рада ухвалила скандальний законопроєкт, що посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва.

Судам заборонять пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за непокору, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

Також збільшуються терміни покарання за військові злочини і адміністративні правопорушення, як-от вживання алкогольних напоїв.

Швидке прийняття закону викликало значний резонанс серед воїнів ЗСУ. Петиція до президента про ветування закону про посилення кримінальної відповідальності військовослужбовців за добу набрала необхідні 25 тис. голосів.

Водночас законопроєкт № 8271 вже відправлено на підпис президента Володимира Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони прокоментували скандальний закон "про дезертирство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути