Ексклюзиви
середа, 13 березня 2013 00:47

У Києві націоналісти вшанували пам'ять засновниці КУН Ярослави Стецько
10

Фото: Фото: Юлія РУДЕНКО

12 березня у Києві на Байковому кладовищі відзначили 10-ту річницю  з дня смерті відомої української діячки, дружини одного з ідеологів ОУН Ярослава Стецька, засновниці Конгресу Українських Націоналістів Ярослави Стецько (дівоче ім'я – Ганна Музика).

Об 11.00 близько 50 представників різних політичних сил, друзів Ярослави Стецько і духовенства розпочали скорботну ходу від столичного крематорію до її могили на Байковому кладовищі.

Люди, які рухалися попереду, несли портрет провідниці КУН із вишитим рушником. Позаду колони несли блакитно-жовті прапори та червоно-чорні стяги Конгресу. У декого в руках були квіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пам"ятник екс-главі Конгресу українських націоналістів встановили в Києві (ФОТО)

Об 11.30 представники духовенства біля могили відслужили панахиду за Ярославою Стецько. Участь у ній взяли настоятель храму святого Миколая на Аскольдовій могилі УГКЦ отець Ігор Онишкевич та настоятель Свято-Володимирського кафедрального патріаршого собору УПЦ КП протоієрей Борис Табачек.

По завершенні панахиди друзі та однопартійці ділилися своїми спогадами про українську патріотку.

"На жаль, за 20 років незалежної України не народилося політика такого масштабу. Адже, якби він був, ми б не мали тієї критичної ситуації з державністю, яка існує сьогодні. Наша мета – якнайшвидше усунути антиукраїнську політику, яка міцно вхопила тіло нашої молодої держави. Тому я закликаю до активної дії на цьому поприщі", – промовив на могилі Володимир Манько, голова Секретаріату Головного Проводу КУН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Націоналісти, в обхід ВР, готуються до відзначення сторіччя заступника Бандери

Більшість присутніх тримали у руках запалені свічки.

"У Ярославі Стецько 99,9% було жінки. Вона була неймовірно кокетливою, привітною і доброзичливою. Була дуже охайною, ходила весь час у різних вишиваночках", – підкреслив Валерій Асадчев, народний депутат 3-го і 4-го скликань, голова Секретаріату Української народної партії.

Народний артист України Олесь Харченко разом із членами хору парафії Церкви Бориса і Гліба УАПЦ виконали українські патріотичні пісні, більшість з яких були улюбленими піснями покійної.

"Ми з нею 9 років жили в Києві, – ділиться спогадами з Gazeta.ua племінниця Ярослави Стецько Леся Брацюнь. – На її похоронах було дуже багато депутатів, різних політичних сил. Слава Стецько – це людина, яка об'єднувала навколо себе навіть опонентів. Скажімо, навіть комуністи казали, що не сприймають її ідеологію, але поважають за незламність у відстоюванні ідеалів. Хоч на похороні їх не було".

Вшанування пам'яті Слави Стецько закінчилося зачитуванням промови, яку вона виголошувала, присягаючи як народний депутат у Верховній Раді України у 1997 році.

Зараз ви читаєте новину «У Києві націоналісти вшанували пам'ять засновниці КУН Ярослави Стецько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

99

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути