субота, 04 лютого 2012 15:15

На Прикарпатті Ярослава Стецька порівняли з Кантом

На Прикарпатті Ярослава Стецька порівняли з Кантом

В Івано-Франківській обласній філармонії відбулася урочиста академія, присвячена 83-ій річниці створення ОУН та 100-річчю від дня народження голови проводу ОУН Ярослава Стецька. Участь у заході взяв  голова обласної ради Олександр Сич, делегація від обласної ради сусідньої Тернопільщини, міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, заступники голів облради та облдержадміністрації, депутати місцевих рад, представники політичних партій та громадських організацій, громадськість.

Найперше голова облради привітав прикарпатців і гостей з Тернополя зі знаменними датами – 83-ою річницею створення ОУН та 100-річчям від дня народження Ярослава Стецька.

"ОУН – це організаційний феномен нації, що перебувала у смертельній боротьбі, ціною якої було саме життя. У ворожому підпіллі ОУН творила дії, що й сьогодні не кожній державі під силу", - наголосив Сич.

Одним із таких прикладів він вважає те, що ОУН створила і розбудувала УПА та здійснювала політичне керівництво нею.

"За оцінками фахівців, у момент найвищого піднесення УПА досягала 100 тисяч осіб. А всього крізь її лави пройшло понад 300 тисяч вояків. У часи Другої світової війни – це була найбільша партизанська армія Європи. Але, на відміну від подібних собі, скажімо югославської чи французької, що користувалася регулярною матеріальною допомогою з боку СССР і західних союзників, вона не мала жодної державної підтримки", - зазначив Сич.

На його думку, українці до сьогодні не усвідомили феномену ОУН, яка була світовою українською структурою. Не усвідомили того надбання, досвід якого варто було б використовувати в сьогоднішніх пошуках і змаганнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптурі Ярославові Стецьку в рот запхали папіросу

Заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький назвав Стецька геніальним сином України і вважає, що в інших історичних умовах він міг би принести своїй нації славу світового філософа, не меншу ніж Кант.

"Однак доля та історичні обставини примусили його добровільно взяти на себе обов'язок важкої праці за національне визволення і він впорався з ним сповна, використавши усі Богом дані таланти там, де інші можливо були безсилі. Він вибрав собі місію – жити заради незалежності України", - зазначив він.

Депутат Тернопільської облради Олег Сиротюк у своєму виступі підкреслив: "Всі змагання, які проводив Ярослав Стецько були заради того, аби об'єднати всіх тих людей, що готові боротися, віддавати життя за свою державу".

Також він закликав орієнтуватися на Стецька та інших провідників ОУН, які продемонстрували нам, як потрібно боротися за Українську державу, з тим, щоб запанувала історична, соціальна та національна справедливість.

Зараз ви читаєте новину «На Прикарпатті Ярослава Стецька порівняли з Кантом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути