середа, 04 травня 2011 16:19

У Харківському СІЗО помер підсудний

У Харківському СІЗО помер підсудний

У Харківському СІЗО при "повному потуранні" правоохоронців 1 травня помер підсудний Євген Токарєв, ще двоє зазнали жорстоких тортур, заявляють правозахисники. У прокуратурі цю інформацію частково спростовують.

"Першотравневі свята Харківський слідчий ізолятор зустрів смертю засудженого Євгена Токарєва, якому було відмовлено в кваліфікованій медичній допомозі, чим було грубо порушено його право на життя", - повідомив Кореспондендент з посиланням на Вінницьку правозахисну групу.

Правозахисники зазначають, що з 2004 року медико-санітарні частини СІЗО не можуть бути медичними установами. Але, згідно з їхнім повідомленням, тюремне відомство повсюдно не пускає затриманих на лікування в цивільні медустанови.

"Така відмова в медичному обслуговуванні призводить до тяжких наслідків", - повідомляють правозахисники.

Також вони зауважують, що протягом останніх двох тижнів адміністрація Харківського СІЗО відмовляється доставити в заклад цивільної охорони здоров'я ув'язненого Олександра Лукашова, в черевній порожнині якого міститься металеве стороннє тіло.

"Ув'язнений Олександр Лукашов подав позов проти держави Україна до Європейського суду з прав людини, суть якого - грубі порушення державою права людини на свободу від катувань та жорстокого поводження. Вінницька правозахисна група припускає, що ув'язненого Лукашова хочуть позбавити життя шляхом відмови у медичній допомозі", - повідомляють в організації.

Крім того, правозахисники заявляють про тортури ув'язненого Сергія Литвинa з використанням електричного струму і протигаза. "Його (Литвинa - ред.) видають з Харківського СІЗО на слідчі дії в Харківський УБОЗ, де його катують, а потім, після повернення в СІЗО, співробітники ізолятора протиправно відмовляються документувати нанесені йому тілесні ушкодження", - зазначають правозахисники.

За їх даними, в результаті тортур Литвин був змушений здійснити спробу перерізати собі горло, після чого 14 днів його утримували в СІЗО пристебнутим наручниками до ліжка.

У свою чергу в Харківській обласній прокуратурі підтвердили факт смерті Євгенія Токарєва.

"Попередньою причиною смерті визначені алкогольний делірій, набряк головного мозку, дислокація стовбура мозку", - йдеться в повідомленні регіонального відомства.

Також в обласній прокуратурі попередньо не підтверджують аргументи правозахисників щодо нелюдського поводження в Харківському СІЗО з ув'язненими Литвинoм і Лукашовим.

"Будучи опитаними, зазначені особи пояснили, що жодних претензій до адміністрації слідчого ізолятора щодо цього не мають", - додають в прокуратурі.

Нагадаємо, 9 квітня у Держдепартаменті США заявили, що ситуація з дотриманням прав людини в Україні - критична.

Зараз ви читаєте новину «У Харківському СІЗО помер підсудний». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути