Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2012 21:17

У Донецьку суд захистив українську школу - рішення про закриття скасовано
5

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні у Ворошиловському райсуді Донецька визнано незаконним рішення від 15 квітня 2011 про ліквідацію української школи № 111. Суддя Олег Орєхов постановив задовольнити вимоги мами двох учнів Ірини Круглової і скасував рішення влади, яким порушені права дітей. Держбюджет так само повинен повернути жінці суму сплаченого нею мита.

Судова перемога викликала бурю захоплення у батьків, які прийшли в суд. Правозахисниця Марія Олійник, яка виступала на стороні Круглової, назвала рішення судді "несподівано законним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецьку активістку забрала швидка після сутички з міліцією

- Ми, звичайно, сподівалися на перемогу, але не розраховували. Адже це вперше в Донбасі суд скасував рішення про закриття школи - виступив на боці народу, а не влади. За українську школу № 36 в Донецьку я три роки билася в судах, але в 2006 році нам все-таки відмовили. Наскільки мені відомо, по країні теж не було таких прецедентів, щоб суд повернув дітям школу, на якій чиновники поставили хрест, - сказала Марія Олійник.

Представники відповідача - Донецької міськради - від коментарів відмовилися, однак повідомили, що подадуть апеляцію. У судовому процесі вони нічого не змогли заперечити на аргументи Ірини Круглової, яка звинуватила відповідача в наданні суду недостовірної інформації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На двері двох шкіл повісили замки

- У запереченнях відповідача - кожен абзац це брехня. Наша школа за офіційною статистикою наповнена на 57%, а російська школа № 100, куди задумали перевести наших дітей - наповнена всього на 42%. Якщо вже й закривати, то соту, - заявила позивачка.

З 8 шкіл, які влада планувала закрити в Донецьку, за інформацією Олійник, ліквідовано 4, а всього по Донецькій області з 26 підлягали "оптимізації" - ліквідовані 16 шкіл. Доля чотирьох шкіл ще вирішується в суді. У результаті численних батьківських протестів у ряді випадків влада відмовилася закривати школи, не доводячи питання до суду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку батьки не дозволили закрити українську школу

- У Будьонівському районі Донецька районне керівництво передумало закривати сто тридцять другу школу, в Кіровському районі Донецька - 77-у. А в Петровському районі, незважаючи на те, що батьки дітей зі 111-ої школи заявили про готовність спалити себе, вчинили навпаки. Під час нашого першого візиту в райраду її голова Станіслав Повний прямо заявив: "Цю школу ми продамо через аукціон", - сказала Марія Олійник.

Нагадаємо, Ірині Кругловій почали погрожувати невідомі після того як жінка (яка сама виховує двох синів) домоглася призупинення ліквідації школи. Міліція не знайшла підстав для порушення кримінальної справи за цим фактом. 1 вересня глава Петровської райради Станіслав Повний взяв участь в урочистій лінійці в 111-ій школі. На свято першого дзвоника в школі прилетів з подарунками Арсеній Яценюк, який висловив подяку Повному.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Наша Україна" просить Януковича захистити донецьку активістку від криміналітету

- Нас керівництво школи умовило тоді не псувати лінійку - батьки збиралися закидати Повного яйцями. Він на лінійці вів себе як король, а коли офіційна частина закінчилася, шепнув: "А я все одно вашу школу закрию", - розповіла Ірина Круглова.

По ситуації на 1 вересня в україномовній школі № 111 займалися 239 дітей (по одному класу в кожній паралелі), але за минулі місяці тільки другий клас поповнився п'ятьма новими учнями.

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку суд захистив українську школу - рішення про закриття скасовано». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути