Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2024 20:03

Трампа засудили. Чи буде у США президент-кримінальник?

Трампа засудили. Чи буде у США президент-кримінальник?
фото: eastnews.ua

Дональд Трамп знову увійшов в історію, але не так, як хотів. Визнання його винним за всіма пунктами звинувачень суттєво змінює хід боротьби за президентство. Як це позначиться на Україні, досліджувала Gazeta.ua.

Судний день

У ніч на 31 травня (за київським часом, у США це був день) суд присяжних Нью-Йорка в США визнав винним екс-президента Дональда Трампа за всіма 34-ма пунктами кримінального провадження. Gazeta.ua писала про деталі справи. Він заплатив своєму адвокату Майклу Коену близько 130 тисяч доларів США нібито за юридичні послуги, а насправді ці кошти були передані порнозірці Стормі Деніелз за мовчанку про роман із Трампом. Це коштувало так дорого бо було у 2016 році, під час президентських виборів у США. Отже, йдеться, поміж іншого, і про вплив на передвиборчі перегони.
За процедурою, покарання засудженому визначить суддя на окремому засіданні, котре відбудеться 11 липня 2024 року. Але вже нині зрозуміло, що Трамп, принаймні, до цієї дати, залишиться на волі.

Легковажність зникла

Сам Дональд Трамп, здавалося, не вірив у суворий вердикт, до його оголошення був у гарному, навіть грайливому, настрої, та з перших слів під час виголошення рішення все змінилося. Кореспондент "Sky news", що був у залі суду, так повідомив про момент зачитування висновку присяжних: "Він видавався серйозним та смиренним. Будь-яка легковажність зникла і серед його захисту. Адвокати майже не розмовляли".
Однак, вислухавши рішення, екс-президент емоцій не стримував: "Це був фальсифікований та ганебний процес! Справжній вердикт винесе народ 5 листопада…Ми будемо боротися до кінця й переможемо, бо країна перетворилася на пекло". Спілкуватися зі ЗМІ Дональд Трамп тоді відмовився.

Закон є закон

А от його вірогідний конкурент, чинний президент США Джо Байден, навпаки, швидко поділився своєю думкою.
"Є лише один спосіб не допустити Дональда Трампа до Овального кабінету - біля урни для голосування", - написав він у соцмережі Х.
Представник Білого дому Ян Семс заявив про повагу до верховенства закону.
Більш відвертим виявився директор з комунікацій передвиборчої кампанії Байдена Майкл Тайлер: "Дональд Трамп завжди хибно думав, ніби ніколи не буде покараний за порушення закону на свою користь…. Засуджений чи ні, він може бути кандидатом у президенти від Республіканської партії", - поточнив він.
Схоже, на розстановці фігур перед фінальним треком президентських виборів рішення суду по Трампу не позначиться. Судячи зі слів штабу та членів команди Байдена, демократи очікують, що республіканці таки висунуть екс-президента. Та чи напевне це?

Наступний хід

За першими заявами республіканців можна зробити висновок, що партія навряд чи мінятиме конячок на переправі. Спікер Палати представників Майк Джонсон назвав процес суто політичним, а не юридичним: "Президент Трамп оскаржить цей абсурдний вирок - і він ПЕРЕМОЖЕ!" (особливості написання згідно з оригіналом).
У самих Сполучених Штатах Америки сумніваються, що вердикт присяжних суттєво позначиться на популярності Дональда Трампа. Однак до того моменту, доки у гру не вступить груба сила. Зранку 31 травня з'явилося багато відеозвернень прибічників Трампа із закликами силового протистояння з демократами, - розповів керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок.

Із Трампом до кінця?

"Лунає теза про громадянську війну і це дуже небезпечно. Вони говорять, що США перетворилися на бананову республіку, де суд політично заангажований, …і про диктатуру Байдена. Більш ніж переконаний, що цю тезу підігріватимуть і з Росії", - зазначив він. Але свіжі соцопитування свідчать: частина прихильників Трампа після рішення присяжних не голосуватимуть за нього. "Рейтинг Трампа може просісти на 7%, що не залишить йому жодного шансу виграти кампанію", - наголосив експерт.

для республіканців ситуація з Трампом є своєрідною пасткою

Проблемними, вірогідно, стануть вибори у штатах, котрі коливаються, - вважає аналітик Українського інституту майбутнього Ілля Куса. На його думку, ця судимість Трампа може відштовхнути від нього частину донорів. Водночас він є медійною персоною і швидко так "розкрутити" когось іншого навряд чи вдасться.
Тому для республіканців ситуація з Трампом є своєрідною пасткою: висунути іншого чи іншу з малими шансами на перемогу - або "підбити" Дональда екс-президентом з поміркованих. Тобто, або з Трампом до кінця (навіть за ґратами), що дає шанси на перемогу, або без нього та без шансів.
На думку американістки Олександри Філіпенко, навіть якби він і хотів зійти з марафонської доріжки, це малоймовірно: доведеться проводити нові праймеріз, а для чого мало часу. "Ми, однак, у таких "незвіданих водах", що складно спрогнозувати подальший розвиток подій. Якщо рейтинг Трампа обвалиться, заміна можлива", - зазначила вона.

Бунтівник VS диктатор

З точки зору штабу чинного господаря Овального кабінету в Білому домі, Трамп є найбільшою за всю історію США загрозою демократії.
"Другий термін Трампа означає хаос, позбавлення американців свобод та розпалювання політичного насилля", - написав Майкл Тайлер. З точки зору Дональда Трампа та його команди, чинний президент використовує судову владу у політичних інтересах. А це не менша загроза демократії, ніж завуальований хабар порнозірці. На доказ - той факт, що суддя озвучить вирок Трампу 11 липня, впритул до з'їзду Республіканської партії (15 липня). Навіть якщо збіг випадковий, спростувати взаємозв'язок буде практично неможливо.

Що далі?

Нині головна інтрига полягає у тому, чи посадять Трампа за грати. За сумою скоєного, йому може "світити" й довічне ув'язнення. Утім, навряд чи екс-президента відправлять за ґрати, переконаний провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов.

законодавство не забороняє балотуватися навіть засудженому

На його думку, вірогідний кандидат у президенти від республіканців - не бідна людина, тож має змогу оплатити найкращих адвокатів. Тим паче, зазначив він, будь-який вирок буде оскаржений, процес розтягнеться у часі далеко за дату голосування 5 листопада 2024 року. А законодавство не забороняє балотуватися навіть засудженому.
"Тому вердикт має суто морально-політичне значення, але тільки для опонентів Трампа. Його прихильники, навпаки, отримають додаткові аргументи на користь тези про його "переслідування" та - консолідуються", - переконаний Андрій Мартинов.
Питання кримінальної відповідальності екс-президента може стати однією з ключових тем передвиборчої кампанії, впливаючи на легітимність та довіру до американської політичної системи, звертає увагу політичний аналітик Дмитро Франчук.

Удар по Києву

У Росії на вердикт суду присяжних офіційної реакції не було. Нагадаємо, напередодні Трамп заявив, що бомбив би Москву і Пекін, якби РФ вдерлася до України за його президентства. Тому вирок присяжних російські пабліки прокоментували стримано. Скоріш, Кремль вичікуватиме, оскільки нині політично зв'язаний з Китаєм, для якого це характерна тактика. Однак це також означає посилення тиску на полі бою в Україні, тому обстріл Києва ранком 31 травня крилатою ракетою "Іскандер" - може бути далеким відгомоном політичних подій.
"ЄС уже готується до перемоги Трампа та до погроз, що Європа має сама себе захищати. Кремлю важливо напередодні саміту миру у Бургенштоці показати свою перевагу на фронті. Удари по глибокому українському тилу працюють на досягнення цієї мети", - вважає Андрій Мартинов.
До слова, саме на ранок 31 травня стало відомо, що КНР не братиме участі у Глобальному саміті миру.

Висока напруга

Усі спостерігачі констатують - напруга на президентських перегонах у США сягнула критичного рівня. Чи готовий Трамп психологічно продовжувати боротьбу? Консультантка-республіканка Тріша Маклафлін припускає, що рішення присяжних пригнічуватиме Трампа, який ненавидить програвати та вимушений буде скерувати на оплату юридичних послуг значну частку своїх фінансових ресурсів.
Утім, з коштами проблем не очікується. Перша реакція мегадонорів Республіканської партії на вердикт присяжних це - підтримка Трампа. Серед таких, зокрема, мільярдерка-власниця казино Міріам Адельсон та власник мережі готелів Роберт Бігелоу.
Для України президентські вибори у США фундаментально нічого не міняють, вважає Ілля Куса, тому що, логіка війни залишається незмінною. "Ні Трамп, ні Байден, судячи з їхніх заяв, не збираються її різко міняти. Рамка перемовин все одно формується нині на міжнародному рівні, хочемо ми цього чи ні. Далі треба дивитися за результатами саміту миру у Швейцарії та за російськими маневрами", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Трампа засудили. Чи буде у США президент-кримінальник?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути