Ексклюзиви
пʼятниця, 26 травня 2017 14:33

Трамп використав незвичне для НАТО слово - експерт

Трамп використав незвичне для НАТО слово - експерт
Дональд Трамп назвав Росію "загрозою" на саміті НАТО / Фото:Газета.ру

Президент США Дональд Трамп на саміті НАТО назвав Росію однією із загроз для країн альянсу. Раніше це дипломатично називали "викликом". Чому зміна формулювань важлива для України, пояснив Gazeta.ua експерт-міжнародник Микола Бєлєсков.

- Трамп використав незвичне для НАТО слово — не "виклик", а "загроза". Це можна по-різному сприймати. З одного боку, американський президент під час поїздок сам заміняв слова у своїх промовах. З іншого - якщо це дійсно планомірно, то означає, що нова адміністрація розуміє, що російська зовнішня політика небезпечна.

Хіба це не було очевидно?

Не погоджусь. Сполучені Штати і європейські держави сприймають Росію, як країну, яка своїми діями стосовно України створює деякі ризики. Але не становить військової загрози для більшості. Тепер задекларували, що зовнішня політика РФ загрожує не тільки Україні й державам, розташованим на периферії Європи.

Для Трампа влаштували таке ж знайомство, як проводили для Джорджа Буша Молодшого 2001-го чи Барака Обами 2009-го

Ця декларація змінить позицію НАТО, збільшить його військову присутність?

Ні, якщо РФ не поводитиметься агресивно. Хоча Росія як проводила озброєння своєї армії, так це і робитиме. Цікаво побачити стратегічні навчання "Захід-2017", які відбудуться в Білорусі. Коли дізнаємося легенду цих навчань, зможемо говорити про наміри Росії.

Для України ця зустріч нічого не змінила.

Чому переформатували саміт на робочу вечерю? Що це за сигнал?

Це не той саміт, який проводять раз на два роки, як Варшавський. На основі якого мають ухвалювати стратегічні рішення. Це таке ж знайомство, як проводили 2001-го і 2009-го для Джорджа Буша-молодшого чи Барака Обами. Але такий формат не означає, що для партнерів взаємодія з НАТО має тепер менше значення.

Якщо Росія застосує збройні сили, то Альянс буде неспроможний захистити найвразливіших своїх членів

Чому саме зараз НАТО взяло курс на стримування Росії? Чому рухається так повільно?

Курс НАТО на стримування Росії спрямований на попередження атаки на найвразливіші держави-члени, якими є країни Балтії, меншою мірою - Польща. Такі кроки почали робити 2014-го.

НАТО, як будь-яка велика міжнародна організація, обтяжена бюрократією, тому повільна у прийнятті рішень, реагуванні на ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп відштовхнув прем'єр-міністра Чорногорії на заході НАТО

Що реально робить Альянс у нинішній ситуації?

Він розгорнув батальйони у країнах Балтії, Польщі, посилив присутність у Чорноморському басейні. Розмістив британські літаки в Румунії. Попереджує можливі провокації.

Однак, дослідження показують, якщо Росія застосує збройні сили, то Альянс буде неспроможний захистити найвразливіихі своїх членів. У Таллінні чи в Ризі бельгійські війська будуть максимум за дві доби.

Росія на сьогодні має можливість у будь-якій точці свого кордону розгорнути й ефективно використовувати угруповання 50-60 тисяч солдатів з'єднаних сил: повітряні, сухопутні. Але НАТО і США сподіваються, що фізична присутність і можливість відплати стримає Росію від нерозважливих кроків. Вони сприймають загрозу з боку РФ більше у політичному плані, ніж військовому.

Зараз ви читаєте новину «Трамп використав незвичне для НАТО слово - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути