середа, 17 липня 2024 10:34

Трамп обрав Трампа. "Політичний клон" кандидата від республіканців

Трамп обрав Трампа. "Політичний клон" кандидата від республіканців
Експерти вважають, що Венс чітко виконуватиме кожну вкізівку Трампа і про його самостійне політичне життя не може бути мови. Фото: eastnews.ua

Кандидатура віцепрезидента від республіканців засвідчила, що Дональд Трамп боїться нового замаху і, про всяк випадок, політично "клонував" себе. Це означає, що заклики до єдності та міжпартійного примирення не спрацювали і фінішна пряма президентських перегонів очікується не просто гарячою, а пекельною. Чи варто непокоїтися Україні, розбиралася Gazeta.ua.

Не втрачайте свідомість!

Із таким закликом звернувся у ніч на 16 липня народний депутат Максим Бужанський. Політик заспокоював колег через стрімкі рішення у США: з'їзд Республіканської партії висунув Дональда Трампа кандидатом у президенти, а той обрав собі наступника. Ним став сенатор від Огайо Девід Венс.

"Він клон Трампа", - заявив чинний президент США Джо Байден.

За підтримки Венса Дональд Трамп може радикалізувати свою позицію по Україні, зокрема, припинити або суттєво обмежити допомогу, припускає агенція Bloomberg.

Справді, у Росії на Венса покладають великі надії. Голова президії Ради РФ із зовнішньої та оборонної політики Федір Лук'янов вважає, що Венс не просто зламає глобалістську політику, котра і так, на його думку, перебуває у кризі, а висуне дієву та актуальну антиглобалістську. Лук'янов припускає, що Венс стане кандидатом у президенти США від республіканців на виборах 2028 року. І "це катастрофа для України", пише Politico з посиланням на європейського чиновника високого рангу.

"Біла конячка"

Кандидат у віцепрезиденти Девід Венс має жорсткіші погляди на Україну, ніж Дональд Трамп. Основні тези з його публічних висловлювань:

- територіальні поступки в обмінна мир з РФ,

- припинити допомагати Україні та протистояти не РФ, а Китаю.

За даними американських ЗМІ, у Девіда Венса цікава життєва та політична траєкторія. Він походить із родини, котру у нас би назвали неблагополучною: мати "підсіла" на наркотики, батько кинув їх. Хлопчика виховували бабуся та дідусь. Девід Венс закінчив школу й відразу пішов до армії. Нагадаємо, що у США це чудова можливість отримати вищу освіту. Вочевидь, Венс обрав правильний шлях, бо у морських піхотинців швидко досяг високого положення. В Іраку воював, тоді працював у пресслужбі морпіхів.

Потім Венс навчався у двох університетах: в рідному Огайо на політології та в Єллі, де студіював правознавство. Він - успішний бізнесмен. Але якщо в Україні він сприймається як "темна конячка", то республіканці, навпаки, роблять ставку на його впізнаваність та близькість тому самому deep state, голоси якого стануть вирішальними на цих президентських перегонах.

Для Трампа важливе його "робітничо-селянське" походження, зазначив професор політології в університеті Нью-Гемпшира Ендрю Сміт. "Несподіванкою він не став, його ім'я було з найупізнаваніших політпроєктів у республіканців", - зазначив він.

Свій хлопець

Його досвід справді переконливий: тяжке життя, з якого довелося самого себе витягати, військовий, який згодом мав успіх у бізнесі, одружений на представниці корінних народів Америки, - справжнє американське життя, звернула увагу директорка ініціативи перших леді Анга Макерайд.

Причому це походження Венс вдало пропагує: написав автобіографічну книгу про життя в американській глибинці "Гілбільска елегія", за якою відомий американський режисер Рон Говард зняв художній фільм "Сільська елегія", бо книга виявилася популярною.

Його кампанію на виборах у Сенат спонсорував підприємець Пітер Тіль, один із засновників PayPal. У 2016 році Венс критикував Дональда Трампа, навіть порівнював з фюрером, але у 2020 році став його палким прихильником. Венс більш консервативніший, ніж Трамп, але міграція від "анти"- до "за-" нині офіційного кандидата у президенти від республіканців свідчить, що Венс здатен маневрувати. Сам Дональд пояснював так: він (Венс, - Gazeta.ua) готовий на все заради моєї підтримки на виборах до Сенату. Маневр спрацював і Девід Венс став сенатором.

Були знайомі

Принаймні, із Зеленським він точно знайомий, бо навіть ручкався під час минулорічного візиту президента України до США. Та між ними була й суперечка: у лютому 2024 року Венс публічно засумнівався, що допомога Сполучених Штатів, котру ніяк не могли схвалити у Конгресі, щось суттєво змінить у перебігу та завершенні війни. Володимир Зеленський зреагував: "Він (Венс, - Gazeta.ua) просто не розуміє, що тут відбувається. Щоб зрозуміти, треба поїхати на фронт і подивитися, як без цієї підтримки".

Однак у політиці дискусії є нормою. А тандем "Трамп-Венс" діятиме в інтересах США, а не виходячи з якихось особистих мотивів, сподіваються в Україні.

"Найперше, що зробить ця парочка, - будуть рвати економіку Китаю та Росії, бо дозволять видобуток нафти і газу, які обмежила чинна адміністрація США, і внаслідок чого тривають закупівлі нафти в Росії та в Ірані. А те, що він говорить, то він може 20 разів змінити точку зору. Єдине, що треба розуміти, яке мислення у цих людей: сам собі допомагаєш - і тобі допомагають. Треба інтегруватися в їхній ВПК, в їхні інтереси, тоді будуть допомагати… Але Україні не треба гратися в американську політику, нам потрібна двопартійна підтримка. Витрати на ведення війни вони покладатимуть на ЄС", - пояснив український політолог Тарас Загородній.

Європа стурбована, Америка - не дуже

Схоже, прогноз про перерозподіл витрат на Європу близький до реальності, яку бачать у Брюсселі у разі перемоги Дональда Трампа. У ЄС згадують статтю Венса для The New York Times, опубліковану у квітні 2024 року, де автор казав, що Україні потрібно більше бійців та зброї, ніж США можуть надати. Тому наша країна має лише оборонятися, а отже - припинити активні бойові наступальні дії, берегти військо та готуватися до переговорів. Вихід ВСУ на кордони 1991 року він назвав "ілюзорною метою".

У США переконані, що жахи Європи марні, бо допомога Україні підтримується не лише демократами. "Упевнений, 80% республіканців вважають, що нам треба домогтися поразки Путіна, що його війська мають піти, а особисто я підтримую допомогу України", - заявив керівник адміністрації президента Дональда Трампа Райнс Прібус. Утім, чіткого плану Трампа по Україні наразі немає, є лише пропозиції однопартійців. Екс-спікер Палати представників Конгресу США Кевін Маккарті звернув увагу - під час президентства Трампа Путін на вторгнення не наважувався. "Тож Путін із Трампом зв'язуватися точно не буде", - переконаний Маккарті.

Безпекова історія

Те, що Трамп взяв дублера у віцепрезиденти, є ознакою більше безпекової, аніж електоральної історії, вважає кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Він узяв його щоб зробити безглуздим новий замах, адже все одно кандидатом буде його клон, наголосив експерт. Загалом непокоїтися щодо Венса зарано, бо кампанія у США непередбачувана. Олексій Буряченко очікує на зміни як у риториці, так і у керівництві у разі перемоги Трампа, порівняно з тим, що є нині, бо останній відтинок передвиборчої кампанії буде пекельним та непередбачуваним. Непритомніти від такого вибору не потрібно, адже в цій парі домінант та альфа-самець тільки один — це Трамп, наголосив Олексій Буряченко.

"Все що буде робити Венс, буде під повним контролем Трампа і продовженням його політики. А щодо Трампа, ми уже бачили як він може змінюватись на 180 градусів коли займає овальний кабінет, нагадує експерт: "Трамп під час кампанії та у разі її виграшу, це абсолютно інший Трамп. Тут найголовніше не обманути самих себе, тільки рівновіддаленість від обох центральних кандидатів гарантує нам стабільний трек взаємовідносин з США. Адже, політичні взаємовідносини у нас, перш за все, з країною, а вторинно уже з її лідером".

Казки у Сенаті

"Він (Венс, - Gazeta.ua) міг дозволити собі читати казки з трибуни Сенату, щоб відтягнути голосування по допомозі Україні, - розповів експерт з міжнародної політики Роман Безсмертний. - Це буде балотування онука і діда".

Роман Безсмертний звернув увагу на те, що є уявлення про формальність посади віце-президента, яка існує тільки для технічної заміни президента у разі чого. Але треба пригадати Діка Чейні, який був найвпливовішим віце-президентом за каденції президента Джорджа Буша-молодшого. Експерт нагадав про уявлення Венса про Україну як про наскрізь корумповану державу, котрою керують олігархи, водночас навряд чи сенатор від Огайо стане загострювати увагу на цьому у разі приходу у Білий дім.

Зараз ви читаєте новину «Трамп обрав Трампа. "Політичний клон" кандидата від республіканців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути